Moisés

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Moisés, escultura de Miquel Àngel, 1513-1515. Basílica de San Pietro in Vincoli, Roma

Moisés és una figura important per al judaisme, el cristianisme, l'islam i el bahaisme, a on se li venera com a profeta, llegislador i líder espiritual. En hebreu el seu nom és "Moshé" (מֹשֶׁה) i en àrap se'l coneix com a "Musa" (موسىٰ).

Les referèncias fundamentals sobre Moisés se troben en les Sagrades Escritures del monoteisme (Biblia, Torà, Antic Testament i Alcorà). Per al judaisme, Moisés és l'home encomanat per Deu per a lliberar al poble hebreu de l'esclavitut en Egipte i conduir l'Èxodo cap a la Tierra d'Israel, sent per açò el primer profeta i llegislador d'Israel.

Segons la tradició bíblica, Moisés era descendient de Leví, transmeté la Llei al poble hebreu i sentà les bases per al sacerdoci i el cult israelita. La tradició judeocristiana atribuïx a Moisés l'autoria dels cinc primers llibres bíblics (Pentateuc).

En cuant a evidència material extra-bíblica sobre Moisés, els arqueòlecs carixen d'ella. Fòra del marc de la creència, la falta d'objectes que permitixquen corroborar o inclús evaluar la validea dels texts bíblics, genera hipòtesis i conjetures diverses.

Charlton Heston interpretant a Moisés en la película Els Dèu Manaments

Referències[editar | editar còdic]