Diferència entre les revisions de "Peter Trudgill"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Peter Trudgill''' (Norwich, Anglaterra, Regne Unit, 7 de novembre de 1943), és un sociollingüiste i escritor anglés. == Biografia ==…»)
 
 
(No es mostren 5 edicions intermiges d'un usuari)
Llínea 1: Llínea 1:
 +
{{Biografia|
 +
| nom = Peter Trudgill
 +
| image =
 +
| peu =
 +
| nacionalitat = [[Regne Unit|Britànica]]
 +
| ocupació = Sociollingüiste i escritor.
 +
| data_naix = [[7 de novembre]] de [[1943]] 
 +
| lloc_naix = [[Norwich]], [[Anglaterra]], [[Regne Unit]]
 +
| data_mort = 
 +
| lloc_mort =
 +
}}
 
'''Peter Trudgill''' ([[Norwich]], [[Anglaterra]], [[Regne Unit]], [[7 de novembre]] de [[1943]]), és un sociollingüiste i escritor anglés.
 
'''Peter Trudgill''' ([[Norwich]], [[Anglaterra]], [[Regne Unit]], [[7 de novembre]] de [[1943]]), és un sociollingüiste i escritor anglés.
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
  
Peter Trudgill naixqué en Norwich, Anglaterra, el 7 de novembre de l'any 1943 i va créixer en l'àrea de [[Thorpe St Andrew]]. Assistí a l'escola de la ciutat de Norwich des de [[1955]]. Estudià idiomes moderns en el [[King's College de Cambridge]] i obtingué un doctorat en l'[[Universitat d'Edimburc]] en [[1971]].  
+
Peter Trudgill naixqué en Norwich, Anglaterra, el 7 de novembre de l'any 1943 i va créixer en l'àrea de [[Thorpe St Andrew]]. Assistí a l'escola de la ciutat de Norwich des de [[1955]]. Estudià idiomes moderns en el [[King's College de Cambridge]] i obtingué un doctorat en l'[[Universitat d'Edimburc]] en l'any [[1971]].
  
(Secció per completar)
+
Abans de convertir-se en professor de sociollinguística en l'Universitat d'Essex fon professor en el Departament de Ciències Llinguístiques de l'Universitat de la Llectura de [[1970]] a [[1986]]. Fon professor de Llengua Anglesa i Llenguage en l'Universitat de Lausana, [[Suïssa]], de [[1993]] a [[1998]], i despuix en l'Universitat de Friburc, també en Suïssa, d'a on es va retirar en [[setembre]] de l'any [[2005]], i a on ara és professor emèrit de la llengua anglesa.
 +
 
 +
És professor honorari de Sociollinguística en l'Universitat d'East Anglia (UEA), en Norwich, Anglaterra. El [[2 de juny]] de l'any [[1995]] va rebre un doctorat honorari de la Facultat d'Humanitats de l'Universitat d'Uppsala, [[Suècia]]. També conta en doctorats honoris causa de la UEA; l'Universitat La Trobe de [[Melbourne]]; l'Universitat de Patras, [[Grècia]] i l'Universitat de Columbia Britànica, [[Vancouver]].
 +
 
 +
Ha realisat treballs de camp llinguístics en [[Gran Bretanya]], [[Grècia]] i [[Noruega]], i ha donat conferències en la majoria dels països europeus, [[Canadà]], [[Estats Units]], [[Colòmbia]], [[Austràlia]], [[Nova Zelanda]], [[Índia]], [[Tailàndia]], [[Hong Kong]], [[Fiji]], [[Malawi]] i [[Japó]].
 +
 
 +
Peter Trudgill ha segut el president de la societat Amics de Norfolk Dialect des de la seua creació en [[1999]] i aporta una columna regular sobre l'idioma i els idiomes en [[Europa]] al periòdic ''The New European''.
 +
 
 +
Trudgill és un dels primers en aplicar la metodologia sociollinguística labovian en el Regne Unit, i proporcionar un marc per a estudiar els fenomens de contacte dialectal.
 +
 
 +
Ha portat a terme estudis sobre la mosaticitat en anglés, rastrejant les tendències en la música roc britànica durant décades; els Beatles varen disminuir la pronunciació de Rs a lo llarc de la [[década de 1960]]
 +
 
 +
Fon membre del comité per a [[Anglaterra]] i [[Gales]] per a l'[[Atles Linguarum Europae]] en la [[década de 1970]], fent algunes investigacions sobre els llocs de East Anglian.
 +
 
 +
És també l'autor del Capítul 1 "Els significats de les paraules No es deu permetre a Vary o canviar" del popular llibre de llinguística ''Mites de l'idioma'' que ell coedità.
 +
 
 +
És membre de l'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres i membre de l'Acadèmia Britànica.
 +
 
 +
Des de [[febrer]] de l'any [[2017]], Trudgill ha escrit columnes semanals relacionades en els idiomes europeus en el semanari ''The New European''.
 +
 
 +
A finals de l'any [[2017]], va firmar la Declaració sobre la llengua comuna dels croates, serbis, bosnis i montenegrins.
  
 
== Obra ==  
 
== Obra ==  
  
(Secció per completar)
+
* 1974 ''The Social Differentiation of English in Norwich'' (based on his Ph.D. thesis)
 +
* 1974 ''Sociolinguistics: An Introduction to Language and Society''
 +
* 1976 ''Introduction to Sociolinguistics''
 +
* 1975 ''Accent, Dialect and the School''
 +
* 1979 ''English Accents and Dialects'' (with Arthur Hughes)
 +
* 1980 ''Dialectology'' (with J. K. Chambers)
 +
* 1982 ''International English'' (with Jean Hannah)
 +
* 1982 ''Coping With America'' (Blackwell, 2nd edition, 1986)
 +
* 1983 ''On Dialect: Social and Geographical Perspectives''
 +
* 1984 ''Language in the British Isles''
 +
* 1984 ''Applied Sociolinguistics''
 +
* 1986 ''Dialects in Contact''
 +
* 1990 ''The Dialects of England''
 +
* 1990 ''Bad Language'' (with Lars Andersson)
 +
* 1992 ''Introducing Language and Society''
 +
* 1998 ''Language Myths'' (with Laurie Bauer)
 +
* 2001 ''Alternative Histories of English'' (with Richard J. Watts)
 +
* 2002 ''Sociolinguistic Variation and Change''
 +
* 2003 ''A Glossary of Sociolinguistics''
 +
* 2003 ''Norfolk Origins 7: The Norfolk Dialect''
 +
* 2004 ''New-Dialect Formation: The Inevitability of Colonial Englishes''
 +
* 2004 ''New Zealand English: Its Origins and Evolution'' (with et al. Elizabeth Gordon, Lyle Campbell, Margaret Maclagan, Andrea Sudbury, [[Jennifer Hay]])
 +
* 2008 ''In Sfakia: passing time in the wilds of Crete''
 +
* 2010 ''The Lesser-Known Varieties of English: An Introduction'' (with Daniel Schreier, Edgar W. Schneider)
 +
* 2011 ''Sociolinguistic Typology: Social Determinants of Linguistic Complexity'' Oxford University Press
 +
* 2016 ''Dialect matters: respecting vernacular language.'' Cambridge University Press
 +
* 2018 ''Norwegian as a normal language and other studies in Scandinavian linguistics.'' Novus: Oslo
 +
* 2023 ''The Long Journey of English: A Geographical History of the Language.'' Cambridge University Press
  
 
== Cites ==
 
== Cites ==
Llínea 18: Llínea 76:
  
 
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Trudgill Peter Trudgill en la Wikipedia en anglés]
 
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Trudgill Peter Trudgill en la Wikipedia en anglés]
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Llingüística]]
 +
[[Categoria:Llingüistes]]
 +
[[Categoria:Sociollingüística]]
 +
[[Categoria:Sociollingüistes]]
 +
[[Categoria:Escritors]]
 +
[[Categoria:Escritors britànics]]
 +
[[Categoria:Anglesos]]
 +
[[Categoria:Britànics]]

Última revisió del 13:56 2 març 2024

Peter Trudgill
Nacionalitat: Britànica
Ocupació: Sociollingüiste i escritor.
Naiximent: 7 de novembre de 1943
Lloc de naiximent: Norwich, Anglaterra, Regne Unit
Defunció:
Lloc de defunció:

Peter Trudgill (Norwich, Anglaterra, Regne Unit, 7 de novembre de 1943), és un sociollingüiste i escritor anglés.

Biografia[editar | editar còdic]

Peter Trudgill naixqué en Norwich, Anglaterra, el 7 de novembre de l'any 1943 i va créixer en l'àrea de Thorpe St Andrew. Assistí a l'escola de la ciutat de Norwich des de 1955. Estudià idiomes moderns en el King's College de Cambridge i obtingué un doctorat en l'Universitat d'Edimburc en l'any 1971.

Abans de convertir-se en professor de sociollinguística en l'Universitat d'Essex fon professor en el Departament de Ciències Llinguístiques de l'Universitat de la Llectura de 1970 a 1986. Fon professor de Llengua Anglesa i Llenguage en l'Universitat de Lausana, Suïssa, de 1993 a 1998, i despuix en l'Universitat de Friburc, també en Suïssa, d'a on es va retirar en setembre de l'any 2005, i a on ara és professor emèrit de la llengua anglesa.

És professor honorari de Sociollinguística en l'Universitat d'East Anglia (UEA), en Norwich, Anglaterra. El 2 de juny de l'any 1995 va rebre un doctorat honorari de la Facultat d'Humanitats de l'Universitat d'Uppsala, Suècia. També conta en doctorats honoris causa de la UEA; l'Universitat La Trobe de Melbourne; l'Universitat de Patras, Grècia i l'Universitat de Columbia Britànica, Vancouver.

Ha realisat treballs de camp llinguístics en Gran Bretanya, Grècia i Noruega, i ha donat conferències en la majoria dels països europeus, Canadà, Estats Units, Colòmbia, Austràlia, Nova Zelanda, Índia, Tailàndia, Hong Kong, Fiji, Malawi i Japó.

Peter Trudgill ha segut el president de la societat Amics de Norfolk Dialect des de la seua creació en 1999 i aporta una columna regular sobre l'idioma i els idiomes en Europa al periòdic The New European.

Trudgill és un dels primers en aplicar la metodologia sociollinguística labovian en el Regne Unit, i proporcionar un marc per a estudiar els fenomens de contacte dialectal.

Ha portat a terme estudis sobre la mosaticitat en anglés, rastrejant les tendències en la música roc britànica durant décades; els Beatles varen disminuir la pronunciació de Rs a lo llarc de la década de 1960

Fon membre del comité per a Anglaterra i Gales per a l'Atles Linguarum Europae en la década de 1970, fent algunes investigacions sobre els llocs de East Anglian.

És també l'autor del Capítul 1 "Els significats de les paraules No es deu permetre a Vary o canviar" del popular llibre de llinguística Mites de l'idioma que ell coedità.

És membre de l'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres i membre de l'Acadèmia Britànica.

Des de febrer de l'any 2017, Trudgill ha escrit columnes semanals relacionades en els idiomes europeus en el semanari The New European.

A finals de l'any 2017, va firmar la Declaració sobre la llengua comuna dels croates, serbis, bosnis i montenegrins.

Obra[editar | editar còdic]

  • 1974 The Social Differentiation of English in Norwich (based on his Ph.D. thesis)
  • 1974 Sociolinguistics: An Introduction to Language and Society
  • 1976 Introduction to Sociolinguistics
  • 1975 Accent, Dialect and the School
  • 1979 English Accents and Dialects (with Arthur Hughes)
  • 1980 Dialectology (with J. K. Chambers)
  • 1982 International English (with Jean Hannah)
  • 1982 Coping With America (Blackwell, 2nd edition, 1986)
  • 1983 On Dialect: Social and Geographical Perspectives
  • 1984 Language in the British Isles
  • 1984 Applied Sociolinguistics
  • 1986 Dialects in Contact
  • 1990 The Dialects of England
  • 1990 Bad Language (with Lars Andersson)
  • 1992 Introducing Language and Society
  • 1998 Language Myths (with Laurie Bauer)
  • 2001 Alternative Histories of English (with Richard J. Watts)
  • 2002 Sociolinguistic Variation and Change
  • 2003 A Glossary of Sociolinguistics
  • 2003 Norfolk Origins 7: The Norfolk Dialect
  • 2004 New-Dialect Formation: The Inevitability of Colonial Englishes
  • 2004 New Zealand English: Its Origins and Evolution (with et al. Elizabeth Gordon, Lyle Campbell, Margaret Maclagan, Andrea Sudbury, Jennifer Hay)
  • 2008 In Sfakia: passing time in the wilds of Crete
  • 2010 The Lesser-Known Varieties of English: An Introduction (with Daniel Schreier, Edgar W. Schneider)
  • 2011 Sociolinguistic Typology: Social Determinants of Linguistic Complexity Oxford University Press
  • 2016 Dialect matters: respecting vernacular language. Cambridge University Press
  • 2018 Norwegian as a normal language and other studies in Scandinavian linguistics. Novus: Oslo
  • 2023 The Long Journey of English: A Geographical History of the Language. Cambridge University Press

Cites[editar | editar còdic]

La llingüística és una ciència descriptiva, per lo tant el llingüiste es preocupa per descriure i donar conte de lo que realment diu el parlant, en lloc de regir-se per lo que certes 'autoritats' prescriuen de com lo deu dir.
Peter Trudgill

Enllaços externs[editar | editar còdic]