Gales

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Erro al crear miniatura: Falta archiu
Gales en Europa

Gales (en galés: Cymru; en anglés: Wales) és un país constituent (constituent country) del Regne Unit. S'ubica a l'oest de l'illa de Gran Bretanya, a on llimita a l'orient en Anglaterra i a l'occident en el Oceà Atlàntic i el Mar d'Irlanda. Té una població total de tres millons de persones i és un país bilingüe, del qual les seues llengües oficials són el galés i l'anglés.

És una de les nacions celtes i posseïx una identitat cultural pròpia que se conformà despuix de la retirada dels romans de Gran Bretanya. La derrota de Llewelyn per Eduart I en el sigle XIII va concloure la conquista anglo-normanda de Gales i significà l'escomençament de sigles d'ocupació anglesa.

El país fon incorporat a Anglaterra per mig de l'Estatut de Rhuddlan de 1284 i més tart pel Acta d'Unió de 1536, creant l'entitat llegal hui coneguda com Anglaterra i Gales. En el sigle XIX se desenrollà una política local. En 1955 Cardiff fon triada capital i en 1999 se creà la Assamblea Nacional de Gales, la qual atén assunts interns. Son cap de govern és el Ministre Principal (First Minister).