Idioma galés

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Galés
Cymraeg
Pronunciació: AFI:
Atres denominacions:
Parlat en: País de Gales
Regió: Illes britàniques
Parlants: 600.000
Rànquing: 178º
Família: Indoeuropea

  Celtes
   Insular
    Britònic
     Galés

estatus oficial
Llengua oficial de: País de Gales
Regulat per: No està regulat.
còdics de la llengua
ISO 639-1
ISO 639-2
ISO/FDIS 639-3 [1]
SIL
Erro al crear miniatura: Falta archiu
vore també: llengua

El galés (Cymraeg) és un idioma pertanyent al grup britònic de la família de llengües celtes. Es parlat en el País de Gales, en el Regne Unit, a on aproximàdament 600.000 persones (el 20% de la població de Gales) el gastem com sa llengua principal, especialment en la zona nort del país. En Gales és idioma oficial en el anglés.

El galés hui

El galés també es parlat per molta gent en la regió d'Anglaterra que està al atre bando de la frontera galesa, i en atres llocs com Londres i els comtats a on en el passat se va extraure carbó, com Durham. També n'hi ha una comunitat digna de destacar en Chubut, (Argentina), en la que se parla galés.

Hui dia n'hi han moltes escoles i universitats que ensenyen tant en galés com en anglés. En el govern de la regió també tots els servicis públics són bilingües. N'hi han varis periòdics, revistes, i radioemisores disponibles en galés i també, des de l'any 1982, un canal de televisió en est idioma, dit Sianel Pedwar Cymru o S4C.

El galés era la llengua principal en totes parts de Gales ans de que el rei Edward I d'Anglaterra sometira la regió a la corona britànica, durant el sigle XIII. Encara que el anglés és la llengua dominant en Gales en la actualitat, el idioma galés encara és important, i no poseix risc de desaparició a curt plaç.

Cap destacar que fon un dels idiomes predilectes del famós escritor John Ronald Reuel Tolkien, qui gastà alguns de els seus sons per a els seus idiomes, especialment el sindarin.

Vore

Llengües del Regne Unit
Erro al crear miniatura: Falta archiu
Anglés · Galés · Gaèlic escocés · Escocés(Germànica) · Còrnic · Irlandés · Idioma manés
Llengües celtes
G. Escocés · G. Manés · Galés · Irlandés · Bretó · Còrnic