Aeroport de Valéncia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Aeroport de Valéncia

L'Aeroport de Valéncia, nomenat també Aeroport de Manises és un aeroport espanyol gestionat per AENA, es troba a 7 km a l'oest de Valéncia. Està situat entre els térmens municipals de Manises i Quart de Poblet, s'ha convertit en un important centre de negocis i turisme, facilitant el desenroll econòmic de la zona.

El trànsit és un 50% nacional i un atre internacional. Fins a l'arribada de l'AVE a Valéncia en l'any 2010, la ruta en Madrit-Barajas recollia més del 20% dels passagers de l'aeroport i que des de llavors ha perdut un 75% del passage. La ruta nacional més transitada de l'aeroport en 2012 ha segut en Palma. Atres destins nacionals d'importància són Madrid-Barajas, Sevilla, Eivissa i Màlaga. També és important el trànsit internacional en els països de l'Unió Europea, sent París-Charles de Gaulle, Zurich, Londres-Gatwick, Bèrgam-Orio al Serio, Roma-Fiumicino i Amsterdam-Schiphol els països que aporten major numero de passagers.

L'aviació general té un lloc destacat dins de l'aeroport de Valéncia. Anualment, es produïxen numerosos moviments d'aviació privada i els treballs aéreus relacionats en l'agricultura són molt importants en este aeroport.

L'aeroport ha rebut crítiques pels experts del sector, ya que des que s'instalà Ryanair en novembre de 2004, esta ha conseguit concentrar més del 40% dels passagers totals de l'aeroport. En l'any 2008 a causa de les desavenències en la Generalitat Valenciana, Ryanair tancà la seua base, lo que va produir la pèrdua d'una cantitat notable de passagers i 750 llocs de treball en l'aeròdrom, fins a la seua reobertura en 2010.

En març de l'any 2007 entrà en funcionament un nou edifici terminal per a aviació regional, conectat en la Terminal principal (T1).

En l'any 2012, l'aeroport registrà un tràfic de 4.752.020 passagers, 59.824 operacions i 11.125 tonellades de mercaderies.

L'Aeroport de Valéncia alberga la base de l'aerollinea regional Air Nostrum (que opera en la franquícia Iberia regional).

El 31 de juliol de 2012 tingué lloc l'inauguració de la Nova Terminal (T2).

L'aeroport forma part de la ret de 47 aeroports de AENA. En l'any 2012 quedà en el lloc 10 en quant a número de passagers, 8 en relació al volum de mercaderies i 7 en quant a número d'operacions, ademés quedà entre un dels deu aeròdroms d'esta ret que foren rendables. És el segon aeroport de la Comunitat Valenciana despuix de l'Aeroport d'Alacant.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Aeroports de la Comunitat Valenciana · Flag of Valencia.png

Aeroports: Alacant   Castelló   Valéncia
Aeròdroms: Castelló   Muchamel   Requena