Amparo Marco

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Amparo Marco Gual
Amparomarco.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Economista i política.
Naiximent: 8 de febrer de 1968
Lloc de naiximent: Castelló de la Plana, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Amparo Marco Gual (Castelló de la Plana, 8 de febrer de 1968) és una economista i política valenciana, alcaldesa socialista de Castelló de la Plana des de l'any 2015 fins a l'any 2023. Amparo Marco fon la primera dòna en ocupar el càrrec d'alcaldesa en l'Ajuntament de Castelló de la Plana.

Biografia[editar | editar còdic]

Estudis i formació[editar | editar còdic]

Naixcuda en Castelló de la Plana, cursà estudis de secundària en l'Institut Francesc Ribalta. Llicenciada en Econòmiques per l'Universitat de Valéncia en 1992, es va doctorar cum laude en 1998 en Administració i Direcció d'empreses per l'Universitat Jaume I. Ha treballat com a professora titular de Finances i Contabilitat en l'Universitat Jaume I i ha escrit numerosos artículs en revistes especialisades.

Trayectòria política[editar | editar còdic]

Militant del PSPV, fon secretària d'Indústria i Comerç de l'Eixecutiva Nacional entre 2004 i 2007, en Joan Ignasi Pla com a secretari general. Ha segut elegida diputada per la província de Castelló entre 2003 i 2007 a on va actuar com a portaveu d'Indústria, Comerç i Turisme (2003-2004), d'empresa, Universitat i Ciència (2004-2007), Noves Tecnologies i Societat de l'Informació (2003-2007) i Indústria, Comerç i Innovació (2007-2011).

Fon diputada en la Diputació de Castelló (2011-2015). Des de juny de 2011 és regidora en l'Ajuntament de Castelló, assumint la portavocia del Grup Socialiste entre 2011 i 2015. Despuix de guanyar les primàries del PSPV a l'alcaldia de Castelló, va encapçalar la llista del seu partit en les eleccions municipals del 24 de maig de 2015, obtenint sèt regidors, quedant la seua candidatura en segon lloc despuix dels huit regidors del PPCV, pero despuix d'alcançar un pacte en Compromís i en el vot a favor de Castelló en Moviment (Podem), fon proclamada alcaldesa de Castelló de la Plana el 15 de juny de 2015.

Despuix de quatre anys al front del consistori castellonenc, decidix presentar-se a la reelecció. En les Eleccions municipals d'Espanya de 2019, el PSPV-PSOE, encapçalat per Marco, conseguix la victòria en el 35% dels vots i dèu regidors, fet que li facilitarà mantindre l'alcaldia.

Pacte del Grau[editar | editar còdic]

Al no obtindre el PSOE-PSPV majoria absoluta, en les eleccions locals de 2015, per a poder governar en la ciutat de Castelló, Amparo Marco pactà en la Coalició Compromís d'ideologia pancatalanista i en el partit polític Castelló en Moviment (CSeM), un grup afí a Podem. Eixe pacte es denominà Pacte del Grau.

Acord de Fadrell[editar | editar còdic]

Al no obtindre el PSOE-PSPV majoria absoluta, en les eleccions locals de 2019, per a poder governar en la ciutat de Castelló, Amparo Marco pactà en la Coalició Compromís d'ideologia pancatalanista i en la Coalició Podem-EUPV per a obtindre majoria absoluta. Eixe pacte es denominà Acord de Fadrell (en valencià, Acort de Fadrell).

Canvi del topònim[editar | editar còdic]

En novembre de l'any 2018 i per iniciativa del grup municipal pancatalaniste Coalició Compromís, en juny d'eixe mateix any, s'acordà en un ple de l'Ajuntament de Castelló canviar el nom de la ciutat a només "Castelló de la Plana" o simplement "Castelló", desapareixent aixina la denominació bilingüe.

La charla a favor del cambio de nombre de Castellón al valenciano despierta el interés de una sola persona
(El Mundo, 19.4.2018)
Tras el trámite de alegaciones, éstas se trasladarán al Consell y será este quien, después de consultar a la Acadèmia Valenciana de la Llengua, tomará la decisión final que conllevará a la normalización del topónimo.
(Castellón Plaza, 29.11.2018)
La Generalitat aprueba la denominación en valenciano a petición del Ayuntamiento por ser la forma más histórica y tradicional documentada
(El País, 22.3.2019)

Obres en l'avinguda de Lledó[editar | editar còdic]

L'ajuntament de Castelló presidit per Amparo Marco proyectà i començà unes obres de reforma de l'avinguda de Lledó davant l'oposició veïnal, manifestacions i arreplega de firmes que se presentaren en el registre de l'ajuntament.

Creu del Ribalta[editar | editar còdic]

La Creu del Parc Ribalta de Castelló fon llevada del Parc a principis de l'any 2023, en giner, per la coalició governant en l'Ajuntament de Castelló, formada per PSPV-PSOE, Compromís i Unides-Podem, estant Amparo Marco d'alcaldesa. Compromís fon el principal promotor en la retirada de la creu. Declaracions de Verònica Ruiz del partit pancatalaniste coalició Compromís sobre la Creu:

Mi intención no es la de trasladar la Cruz a ningún otro sitio. Se retirará, no se reubicará; el vestigio tratará de guardarse en un almacén municipal, por si un día se puede crear un 'museo del horror'.
(Castellón Información, 30.11.2018)

Vida privada[editar | editar còdic]

Amparo Marco està casada i té dos filles.

Càrrecs ocupats[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]



Predecessor:
Alfonso Bataller
Coat of Arms of Castellón City.svg
Alcaldesa de Castelló de la Plana

2015-2023
Successor:
Begoña Carrasco