Antonio Vivaldi

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Antonio Vivaldi
Vivaldi.jpg
Possible retrat de Vivaldi (La Cave, 1723)
Nacionalitat:
Ocupació: Compositor i violiniste
Naiximent: 4 de març de 1678
Lloc de naiximent: Venècia
Defunció: 28 de juliol de 1741 (als 63 anys)
Lloc de defunció: Viena

Antonio Lucio Vivaldi (Venècia, 4 de març de 1678 - † Viena, 28 de juliol de 1741), va ser un reconegut violiniste i un dels principals compositors del barroc. Els seus concerts per a violí nomenats Les quatre estacions són de les composicions més populars del repertori de música clàssica.

Durant la seua vida va ser molt popular en varis països com França i Anglaterra, pero despuix durant el Classicisme i el Romanticisme la seua obra va ser ignorada. En el sigle XX, el violiniste Fritz Kreisler en el seu Concert per a violí en do major va reviure l'interés en Vivaldi. En esta época es redescubriren molts manuscrits en coleccions privades que varen ser, en part, adquirits per la Biblioteca Universitària de Torí en ajuda econòmica dels empresaris Roberto Foa i Filippo Giordano.​

La seua producció musical va ser molt abundant, va compondre 865 obres, ya que va escriure 46 òperes, 70 sonates, 195 composicions vocals, entre les que es conten 45 cantates de cambra i 554 composicions instrumentals, en la seua majoria concerts.

Antonio Vivaldi és un dels compositors més coneguts de la música barroca. La seua vida s'ha dut al cine en vàries ocasions. En l'any 1989 es va estrenar Rosso veneziano, un thriller que tracta sobre una série de crims ocorreguts en la Venècia del sigle XVIII que Vivaldi, junt als seus amics Carlo Goldoni i Giovanni Battista Tiepolo, intenta resoldre.

L'asteroide (4330) Vivaldi, descobert per Freimut Börngen el 19 d'octubre de 1982,​ i el glaciar Vivaldi, al nort de l'illa Alejandro I en l'Antàrtida, reben el seu nom en el seu honor.​

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons