Cardenal Richelieu

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Armand Jean du Plessis»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Richelieu, pintura de Philippe de Champaigne (1633-1640)

Armand Jean du Plessis (París, 9 de setembre de 1585ibídem, 4 de decembre de 1642), cardenal-duc de Richelieu, duc de Fronsac i parell de França, fon un cardenal, noble i estadiste francés.

Ordenat bisbe en l'any 1607, va entrar en política i va ser nomenat Secretari d'Estat en 1616. Richelieu pronte va alcançar un gran poder en l'Iglésia catòlica i en el Regne de França, fins a alcançar la dignitat cardenalicia en l'any 1622, i el càrrec de primer ministre del rei Luis XIII en 1624. Va permanéixer en el càrrec fins a la seua mort en l'any 1642, i va ser succeït pel també cardenal Juli Mazarino.

Com primer ministre de França, va consolidar la monarquia francesa lluitant contra les diverses faccions internes. Per a contrarrestar el poder de la noblea, va transformar França en un fort Estat centralisat. La seua política exterior fonamental va ser contrarrestar el poder de la dinastia austro-hispànica dels Habsburgo, llavors regnant en Espanya i en el Sacre Imperi Romà Germànic. Per a això, encara sent un ministre catòlic, no va dubtar en aliar-se en els protestants per a alcançar dit objectiu. Va ser particularment notòria la seua intervenció en la Guerra dels Trenta Anys, que va terminar en la Pau de Westfalia.

El seu respal a l'expansió ultramarina li va fer fundar assentaments en Nova França, Guadalupe, Guayana, Martinica, Senegal, Madagascar i Reunió.

Enllaços externs

Commons