Birles

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Joc de Birles

Les Birles són un joc o deport tradicional i autòcton valencià. El joc està format per unes birles de fusta. Actualment se fan esforços per a la seua recuperació, impulsada tant per la Federació de Jocs i Deports tradicionals de la Comunitat Valenciana, com per les institucions valencianes i els ajuntaments.

També s'impulsa especialment des de l'Escola Autonòmica de Jocs Tradicionals, creada per la Generalitat Valenciana. Actualment existixen diferents campeonats a nivell valencià, a on se competix entre els diferents pobles, escoles, coleges i associacions.

Orígens[editar | editar còdic]

Les birles són un joc ancestral. La pràctica del joc de les birles en terres valencianes se practica des de fa més de siscents anys. L'antiguetat de les birles valencianes està testimoniada en el llibre “L'Espill o llibre de les dones”, de l'escritor valencià Jaume Roig, editat en l'any 1460, a on ya apareix la paraula "birla" en referència directa al joc valencià. "Per reduir-la jugava birla / sovent ab ella, joc d'escampella...".

El joc[editar | editar còdic]

El camp de joc de birles té unes dimensions aproximades de tretze metros de llarc per tres metros d'ample. Els mochos tenen una forma cònica arredonida. Se llancen de mà baixa a una distància de huitantasset decímetros (8,70 metros).

Les birles se planten en dos files de tres, separades totes elles per la distància d'una birla. En alguns pobles se planten totes juntes i en una sola fila, frontal al llançador. El desenroll del joc té l'objectiu, en tots els casos, de tirar totes les birles i a soles deixar-ne una en peu.

Enllaços externs[editar | editar còdic]