Blog

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Un blog, o en valencià també una bitàcola , és un lloc web periòdicament actualisat que recopila cronològicament texts o artículs d'un o més autors, apareixent primer el més recent, on l'autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat lo que crega pertinent. El nom bitàcola està basat en els quaderns de bitàcola. Quaderns de viage que s'utilisaven en els barcos per a relatar el desenroll del viage i que es guardaven en la bitàcola. Encara que el nom s'ha popularisat en els últims anys a raïl de la seua utilisació en diferents àmbits, el quadern de treball o bitàcola ha segut utilisat des de sempre.

Este terme anglés blog o weblog prové de les paraules web i log ('log' en anglés = diari). El terme bitàcola, en referència als antics quaderns de bitàcola dels barcos, s'utilisa preferentment quan l'autor escriu sobre la seua vida pròpia com si fora un diari, pero publicat en Internet (en llínea).

Descripció[editar | editar còdic]

Habitualment, en cada artícul d'un blog, els llectors poden escriure els seus comentaris i l'autor donar-los resposta, de manera que és possible establir un diàlec. No obstant és necessari precisar que esta és una opció que depén de la decisió que prenga respecte d'això l'autor del blog, puix les ferramentes permeten dissenyar blogs en els quals no tots els internàutes -o inclús cap- puguen participar. L'us o tema de cada blog és particular, n'hi ha de tipos personal, periodístic, empresarial o corporatiu, tecnològic, educatiu (edublogs), polítics, etc.

Història[editar | editar còdic]

Abans que els blogs es feren populars, existien comunitats digitals com USEN-TE, llistes de correu electrònic i BBS. En els anys 90 els programes per a crear fòrums d'internet, com per eixemple WebEx, varen possibilitar conversacions en fils. Els fils són mensages que estan relacionats en un tema del fòrum.

1994-2000[editar | editar còdic]

El blog modern és una evolució dels diaris en llínea on la gent escrivia sobre la seua vida personal, com si foren un diari íntim pero en ret. Les pàgines obertes Webring incloïen membres de la comunitat de diaris en llínea. Justin Hall, qui va escriure des de 1994 el seu blog personal, mentres era estudiant de l'Universitat de Swarthmore, és reconegut generalment com un dels primers bloguers.[1]

També hi havia atres formes de diaris online. Un eixemple era el diari del programador de jocs John Carmack, publicat per mig del protocol Finger. Els llocs web, com els llocs Corporatius i les pàgines web personals, tenien i encara tenen a sovint seccions sobre notícies o novetats, a sovint en la pàgina principal i classificats per data. Un dels primers precursors d'un blog fon el lloc web personal de Kibo, actualisat per mig de USEN-TE.

Els primers blogs eren simplement components actualisats de llocs web comú. No obstant, l'evolució de les ferramentes que facilitaven la producció i manteniment d'artículs web publicats i ordenats de forma cronològica feu que el procés de publicació poguera dirigir-se cap a moltes més persones, i no necessàriament en coneiximents tècnics. Últimament, açò ha portat a que en l'actualitat existixquen diversos tipos de formes de publicar blogs. Per eixemple, l'us d'algun tipos de software basat en navegador és hui en dia un aspecte comú del blogging. Els blogs poden ser almagasenats per mig de servicis d'allojament de blogs dedicats o poden ser utilisats per mig de software per a blogs com Blogger o LiveJournal, o per mig de servicis de allojament web corrents com DreamHost.

El terme "weblog" fon acunyat per Jorn Barger el 17 de decembre de 1997. La forma curta, "blog", fon acunyada per Peter Merholz, qui va dividir la paraula weblog en la frase we blog en la barra lateral del seu blog Peterme. Com en abril o maig de 1999.[2][3][4] Ràpidament fon adoptat tant com nom i verp (assumint "bloguejar" com "editar el weblog d'algú o afegir un mensage en el weblog d'algú").

Despuix d'un començament lent, els blogs guanyaren popularitat ràpidament: el lloc Xanga, llançat en 1996, a soles tenia 100 diaris en 1997, pero més de 50.000.000 en decembre del 2005. L'us de blogs es difongué durant 1999 i els següents anys, sent molt popularisat durant l'arribada casi simultànea de les primeres ferramentes d'allojament de blogs:

El blogging combinava la pàgina web personal en ferramentes per a poder enllaçar en atres pàgines més fàcilment — En concret permalinks, blogrolls'i trackbacks. Açò, junt en els motors de busca de weblogs va permetre als bloguers portar un seguiment dels fils que els conectaven en atres en interessos semblants.

2000–2005[editar | editar còdic]

Els primers blogs nortamericans populars varen aparéixer en 2001: AndrewSullivan.Com de Andrew Sullivan, Politics1.Com de Rom Gunzburger, Political Wire de Taegan Goddardi MyDD de Jerome Armstrong — Tractant principalment temes polítics.

En 2002, el blogging s'havia convertit en tal fenomen que escomençaren a aparéixer manuals, centrant-se principalment en la tècnica. L'importància de la comunitat de blogs (i la seua relació en un societat més gran) cobrà importància ràpidament. Les escoles de periodisme varen escomençar a investigar el fenomen dels blogs i establir diferències entre el periodisme i el blogging.

En 2002, l'amic de Jerome Armstrong i ex-soci Markos Moulitsas Zúniga escomençà DailyKos. En picos de fins a un milló de visites diàries, s'ha convertit en un dels blogs en més tràfic d'Internet.

L'any 2005, es va triar la data del 31 d'agost, per a celebrar en tota la ret, el nomenat "dia internacional del Blog". L'idea naixqué d'un bloguer (usuari de blog) israelí nomenat Nir Ofir, que va propondre que en esta data, els bloguers que desenrollen bitàcoles personals enviaren cinc invitacions de cinc blogs de diferents temàtiques a cinc diferents contactes, per a que aixina els internàutes donaren a conéixer blogs que segurament atres persones desconeixien i els poguera resultar interessants.[6] <!- També en 2002, molts blogs es centraren en els comentaris del senador nortamericà Trent Lott. Senator Lott, drec a party honoring U.S. Senator Strom Thurmond, praised Senator Thurmond by suggesting that the United States would have been better off had Thurmond been elected president. Lott's critics saw these comments as a tacit approval of racial segregation, a policy advocated by Thurmond's 1948 presidential campaign. This view was reinforced by documents and recorded interviews dug up by bloggers. (See Josh Marshall's Talking Points Mec .) Though Lott's comments were made drec a public event attended by the mija, no major mija organizations reported on His controversial comments until after blogs broke the story. Blogging helped to crea't a political crisis that forced Lott to step down as majority leader.->

2006–Present[editar | editar còdic]

Hui en dia el blogging és un dels servicis més populars en Internet, arribant fins al punt que cantants o actors famosos tenen blogs, aixina també com empreses Internacionals inclusivament. Entre els servidors de blogs més populars es troben Blogger i Wordpress.

Ferramentes per a la seua creació i manteniment[editar | editar còdic]

Existixen variades ferramentes de manteniment de blogs que permeten, moltes d'elles gratuïtament, sense necessitat d'elevats coneiximents tècnics, administrar tot el weblog, coordinar, borrar o reescriure els artículs, moderar els comentaris dels llectors, etc., d'una forma casi tan senzilla com administrar el correu electrònic. Actualment el seu modo d'us s'ha simplificat a tal punt que casi qualsevol usuari és capaç de crear i administrar un blog.

Les ferramentes de manteniment de weblogs es classifiquen, principalment, en dos tipos: aquelles que oferixen una solució completa d'allojament, gratuïta (com Freewebs, Blogger i LiveJournal), i aquelles solucions consistents en software que, al ser instalat en un lloc web, permeten crear, editar i administrar un blog directament en el servidor que alloja el lloc (com és el cas de WordPress o de Movable Type). Este softaware és una variant de les ferramentes nomenades Sistemes de Gestió de Contengut (CM), i molts són gratuïts. La mescla dels dos tipos és la solució plantejada per la versió multiusuari de WordPress (WordPress MU) a partir de la qual es poden crear plataformes com Rebuscando.INFO, Wordpress.Com o CiberBlog.És o *Blog total.

Les ferramentes que proporcionen allojament gratuït assignen a l'usuari una direcció web (per eixemple, en el cas de Blogger, la direcció assignada acaba en "blogspot.Com"), i li proveïxen d'una interfaç, a través de la qual pot afegir i editar contingut. No obstant, la funcionalitat d'un blog creat en una d'estes ferramentes es llimita a lo que puga oferir el proveïdor del servici, o hosting.

Un software que gestione el contingut, en tant, requerix necessàriament d'un servidor propi per a ser instalat, del modo en que es fa en un lloc web tradicional. La seua gran ventaja és que permet control total sobre la funcionalitat que oferirà el blog, permetent aixina adaptar-lo totalment a les necessitats del lloc, i inclús combinar-lo en atres tipos de contingut.

Característiques tècniques[editar | editar còdic]

Hi ha una série d'elements comuns a tots els blogs.

Comentaris[editar | editar còdic]

Per mig d'un formulari es permet, a atres usuaris de la web, afegir comentaris a cada entrada, podent-se generar un debat al voltant dels seus continguts, ademés de qualsevol atra informació.

Enllaços[editar | editar còdic]

Una particularitat que diferència als weblogs dels llocs de notícies és que les anotacions solen incloure múltiples enllaços a atres pàgines web (no necessàriament weblogs) com a referències o per a ampliar l'informació agregada. I, ademés, la presència de (entre atres):

 • Un enllaç permanent (permalinks) en cada anotació, per a que qualsevol puga citar-la.
 • Un archiu de les anotacions anteriors.
 • Una llista d'enllaços a uns atres weblogs seleccionats o recomanats pels autors, denominada habitualment blogroll.

Enllaços inversos[editar | editar còdic]

En alguns casos les anotacions o històries permeten que se'ls faça trackback , un enllaç invers (o retroenllaç) que permet, sobretot, saber que algú ha enllaçat la nostra entrada, i avisar a un atre weblog que estem citant una de les seues entrades o que s'ha publicat un artícul relacionat. Tots els trackbacks apareixen automàticament a continuació de l'història, junt en els comentaris, pero no sempre és aixina.

Fotografies i vídeos[editar | editar còdic]

És possible ademés agregar fotografies i vídeos als blogs, a lo qual se li ha nomenat fotoblogs o videoblogs respectivament.

Redifusió[editar | editar còdic]

Una atra característica dels weblogs és la multiplicitat de formats en que es publiquen. A banda de HTML, solen incloure algun mig per a redifondre'ls, és dir, per a poder llegir-los per mig d'un programa que puga incloure senyes procedents de molts mijos diferents. Generalment, per a la redifusió, s'usen fonts web en format RSS o Atom.

Característiques socials[editar | editar còdic]

També es diferencien en el seu soport econòmic: els llocs de notícies o periòdics digitals solen estar administrats per professionals, mentres que els weblogs són principalment personals i encara que en alguns casos poden estar inclosos dins d'un periòdic digital o ser un blog corporatiu, solen estar escrits per un autor o autors determinats que mantenen habitualment la seua pròpia identitat.

Un aspecte important dels weblogs és la seua interactivitat, especialment en comparació a pàgines web tradicionals. Degut a que s'actualisen a sovint i permeten als visitants respondre a les entrades, els blogs funcionen a sovint com a ferramentes socials, per a conéixer persones que es dediquen a temes semblants; en lo qual moltes vegades arriben a ser considerats com una comunitat.

Enemics del funcionament correcte d'un blog[editar | editar còdic]

Igual que en els fòrums, els principals enemics són el spam, els trolls, i els leechers. També solen provocar problemes els fake (usuaris que es fan passar per atres usuaris); i alguns usuaris porritos (usuaris que es fan passar per diversos i diferents usuaris).

Encara que no són enemics, els nouvinguts (o newbies) poden ocasionar problemes en el funcionament del blog al cometre errors; ya siga per no poder adaptar-se ràpidament a la comunitat, o per no llegir les regles específiques que pot tindre el blog en el que acaben d'ingressar.

Un atre problema és el de la llectura, producte del llenguage gastat pels chaters.

Taxonomia[editar | editar còdic]

Algunes variants del weblog són els openblog, fotolog, els vlogs (videoblogs), els audioblogs i els moblog (des dels teléfons mòvils). Ademés, cada vegada són més els weblogs que incorporen podcast com a sistema adicional d'informació o opinió.

El terme weblog fon acunyat per Jorn Barger en decembre de 1997.

Valencianisació de la paraula[editar | editar còdic]

Moltes persones denominen bitàcola a una bitàcola de xàrcia o blog, fent referència a l'idea de portar un registre cronològic de successos, contant qualsevol història o donant-li qualsevol atre us (possiblement influïts per l'us del terme que es fa en la série de ciència-ficció Star Trek per a aludir al diari d'a bordo del capità de la nau).

Glossari[editar | editar còdic]

 • Entrada, entrega, posteig o assent: l'unitat de publicació d'una bitàcola. En anglés se li diu "post" o "entry".
 • Borrador: és una entrada ingressada al sistema de publicació, pero que encara no s'ha publicat. Generalment s'opta per guardar una entrada com a borrador quan es pensa corregir-la o ampliar-la abans de publicar-la. En anglés se li diu "draft".
 • Fotolog o fotoblog: unió de foto i blog, blog fotogràfic.
 • Permalink: abr. enllaç permanent. El URI únic que se li assigna a cada entrada de la bitàcola, el qual s'ha de gastar per a enllaçar-la.
 • Bloguer: escritor de publicacions per a format de blog. És comú l'us del terme anglés original: "blogger".
 • Comentaris: són les entrades que poden fer els/les visitants del blog, on deixen opinions sobre la nota escrita pel/l'autor/a. En anglés se diu "comments".
 • Plantilla: Document que conté pautes de disseny precodificat d'us senzill. En anglés se li diu "template". Estes plantilles, que habitualment utilisen fulles d'estil en cascada -CSS-, poden ser modificades en la majoria dels casos pels propis usuaris i adaptats a les seues necessitats o gusts.
 • Bloguejar: acció de publicar menages en weblogs.
 • Blogosfera o blogósfera: conjunt de blogs agrupats per algun criteri específic (localisació, temàtica, idioma). Per eixemple: blogosfera hispana, blogósfera chilena o la blogosfera política. El terme fon acunyat en 2002 per William Quick.[7]
 • Blogonímia: Investigació de l'orige dels noms en que els bloguers o amos de les bitàcoles han batejat els seus blogs. El terme fon gastat per primera vegada en el blog eme.
 • Blogalifóbia: qualificatiu que s'aplica a aquelles empreses o organisacions que no accepten que els seus empleats tinguen blogs. Com la paraula indica, seria una fòbia als blogs. Se sustenta en la por a que en el blog apareguen informacions que puguen danyar l'image d'una empresa, o que perjudiquen els seus beneficis...
 • Tumblelog: blog d'apunts, esbossos, cites o enllaços sense exigències d'edició, ni completitut. No admeten comentaris, etiquetes o categories. Tenen un aire neoweb 1.0.

L'us en comunitats[editar | editar còdic]

El método de publicació que usen els weblogs s'ha tornat tan popular que se gasten en moltes comunitats, a soles per a maneig de notícies i artículs, on no sols participa un sino diversos autors omplint la comunitat d'artículs.

Classificacions[editar | editar còdic]

Segons el buscador de blogs Wikio, els cinc blogs més influents del món al giner del 2008 foren TechCrunch, Mashable!, Engadget, Gizmodo i Boing Boing.[8] El blog en espanyol més influent fon, d'acort en esta classificació, Microsiervos (Espanya), situat en la posició que fa tretze. Entre els vint blogs més influents d'Europa, existien cinc blogs d'Espanya, tots en castellà: Microsiervos (2a posició), Mangas Verdes (6a), Genbeta (7a), Loogic (19a) i Error 500 (20a).[9]

Bibliografia bàsica sobre weblogs[editar | editar còdic]

 • Universo del weblog: Consells Pràctics per a Crear i Mantindre el seu Blog. Blood, Rebecca. Madrid, Edicions 2000, S.A. 2005. ISBN 84-96426-76-9.
 • Salam Pax. El internauta de Bagdad. Salam Pax. Madrid, Mondadori, 2003. ISBN 84-397-1014-3.
 • Blogs. La conversación en internet que está revolucionando medioss, empresas i ciudadanos. Rojas Orduña, Octavio Isaac t'al. Madrid, ESIC Editorial, 2005. ISBN 84-7356-427-8.
 • La revolución de los blogs. Orihuela, José Luis. Madrid, L'Esfera dels Llibres, S.L., 2006. ISBN 84-9734-498-7.

Vore també[editar | editar còdic]

Formats[editar | editar còdic]

 • RSS, format de redifusió usat en weblogs, entre atres.
 • Atom, atre format de redifusió usat en weblogs.

Referències[editar | editar còdic]

 1. «Time to get a life — pioner bloguer Justin Hall bows out drec 31». SFgate (2005-02-20). Consultat el 2006-06-09.
 2. «It's the links, stupid», The Economist, 2006-4-20. Consultat el 2006-07-21.
 3. Peter Merholz (1999). «Peterme.com». The Internet Archive. Consultat el 2006-07-21.
 4. Jason Kottke (August 26, 2003). «kottke.org». Consultat el 2006-07-21.
 5. Jensen, Mallory a Brief History of Weblogs
 6. Els bloggers celebren hui el seu dia en La Crònica de Hui, 31/8/06
 7. Daily Pundit William Quick, 1/1/2002.
 8. Top 20 dels blogs més influents del món
 9. Top 20 dels blogs més influents d'Europa