Boko Haram

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Bandera de Boko Haram

Boko Haram (en idioma hausa: bóokòo haram, "La pretensiositat és anatema";[1][2] a voltes interpretat com "l'educació occidental és pecat"[3][4]) és un grup terroriste de caràcter fundamentaliste islàmic actiu en Nigèria.

Un dels seus objectius declarats és l'establiment de la sharia com norma vigent en els 36 estats del país,[5][6][7] i no soles en el nort de majoria musulmana. Si be en el nort de Nigèria, la sharia ha segut tradicionalment considerada com un còdic de justícia informal, i és acceptat per sectors de la població del nort, és amplament rebujada en el sur de Nigèria, a on existix una proporció major de cristians.

Boko Haram és considerat una organisació que recolza obertament el terrorisme contra la població civil, i usa mijos violents i coactius en el perseguiment dels seus objectius polític-religiosos.

El grup fon fundat en l'any 2002, en la localitat de Maiduguri, en el Estat de Borno, per Ustaz Mohammed Yusuf, militant i líder del mateix fins juliol de 2009. En 2004 la seu fon traslladada a Kanamma, en el estat de Yobe, a on se constituí una central operativa denominada "Afghanistan", la qual serví per a atacar i realisar atentats contra les forces policials nigerianes.[8] Despuix passà a ser liderat per Abubakar Shekau.

Referències[editar | editar còdic]

  1. «Dictionary of Hausa». International Archive. «Haram: [...] what is unlawful or cannot be done lawfully, anything ceremonially unclean, unbecoming, unjust. Used in sense opposite to halal. [Haram: que és illegal o no se pot fer llegalment, qualsevol cosa immunda, impropia, injusta. S'usa en sentit opost a Halal]».
  2. Etymology of boko
  3. «Boko Haram is battle for 2015, says Chukwumerije». Ogbonnaya Obinna. The Nation.
  4. Haram' doesn't really mean 'Western education is a sin'
  5. Nigeria's Taliban enigma, BBC News, 28 de juliol de 2009
  6. Coulmas, Florian (1999). Wiley-Blackwell, ed. The Blackwell encyclopedia of writing systems. p. 196. ISBN 0-631-21481-X.
  7. Austin, Peter K. University of California Press, ed. One Thousand Languages: Living, Endangered, and Lost. p. 64. ISBN 0-520-25560-7.
  8. AFP - Nigerian forces shell sect leader's home, mosque

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons