Descobriment d'Amèrica

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Primer desembarc de Cristòfol Colon en Amèrica 1862, obra del pintor espanyol Dióscoro Puebla

El terme descobriment d'Amèrica s'usa per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica en grans conseqüències històriques. No fon la primera arribada d'europeus, perque hi ha indicis que els víkings arribaren a l'actual Canadà i provablement als actuals Estats Units al final del sigle X (de fet, s'atribuïx a Erik el Roig el descobriment de Vinland, un 9 d'octubre de l'any 1000, sent el primer europeu en chafar Amèrica); no obstant això, la seua visita no tingué efectes importants en l'història posterior del continent, cal nomenar que en el sigle XV el terme descobriment era sinònim de cristianisació.[1] Per les raons anteriors, es nomena descobriment d'Amèrica a l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfol Colon a una illa de la mar Carip. Per als indígenes americans no fon un descobriment sino l'inici d'una invasió.

Colon intentava viajar cap a les Índies per una nova ruta cap a l'oest, que li portarà a topar-se en Amèrica el 12 d'octubre de 1492. En un principi cregué haver arribat a un archipèlec de l'Índia en conte d'haver descobert un nou continent. Amerigo Vespucci va publicar Novus Mundus, en l'any 1504, sent el primer en explicar obertament que es tractava d'un nou món. La publicació va tindre un gran èxit en Europa. El cartógraf Waldseemueller es va precipitar acreditant-lo com el descobridor d'un continent i propongué el nom d'Amèrica a partir d'Amerigo. En edicions posteriors de la seua Cosmografia, Waldseemueller canvià d'opinió, pero el nom ya havia fet fortuna.

Es necessari tindre en conte que el concepte de descobriment d'Amèrica a soles te sentit des d'una perspectiva eurocèntrica, ya que el continent americà estava habitat des de fea milenaris (uns 30, aproximadament). Ademés, com s'ha dit més amunt, hi ha evidència històrica que navegants víkings ya havien arribat a Amèrica en l'edat mija. De totes maneres, sí que es cert que el viage de Colon establí un víncul definitiu entre Europa i Amèrica, que comportà la colonisació del Nou món per part de les potències europees en els sigles següents.