Digestió

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Diagrama de l'aparell digestiu, conjunt d'òrguens i teixits que s'encarreguen de realisar la digestió

La digestió és el procés biològic de transformació i degradació química dels aliments en nutrients, és dir substàncies més senzilles i chicotetes que poden ser absorbides i incorporades al metabolisme. La digestió és un procés que ocorre tant en els organismes pluricelulars com en les cèlules, com a nivell subcelular. L'aparell digestiu juga un paper clau en la digestió de molts organismes pluricelulars.

La digestió és un procés propi dels heteròtrofs ya que, per definició, estes organismes depenen exclusivament de fonts de carbono orgànic per a desenrollar la proliferació, manteniment i funcionament. L'aliment s'ampra per a generar i reparar teixits i obtindre energia. Per contra, els organismes autòtrofs, entre ells els fotosintètics i els quimioautòtrofs, capten respectivament energia llumínica o química que usen per fixar carbono inorgànic en composts orgànics.

En cada pas de la conversió energètica d'un nivell a un atre hi ha una pèrdua de matèria i energia utilisable associada al manteniment de teixits i també a la degradació de l'aliment en partícules més chicotetes, que despuix es reconstituiran en molècules tissulars més complexes. També és el procés que els aliments en passar per l'aparell digestiu són transformats en nutrients i minerals que necessita el cos.

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Müller-Esterl, Werner. Bioquímica : fundamentos para medicina y ciencias de la vida / Werner Müller-Esterl ; con la colaboración de Ulrich Brandt .. [et al.] Barcelona: Reverté, cop. 2008
  • Stryer, Lubert. Bioquímica : cuarta edición Publicació Barcelona [etc.]: Reverté, cop. 1995 Edició 4a ed
  • J.M. González de Buitrago Arriero ... [et al.] Bioquímica clínica. Publicació Madrid [etc.]: McGraw-Hill/Interamericana de España, DL 1998
  • Brody T. Nutritional Biochemistry. (2a ed), Academic Press, San Diego, 1999
  • Cheshire A. Lo Esencial en Aparato Digestivo. Ed Harcourt-Brace, , 1998