Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
6484 bytes afegits ,  08:59 20 set 2016
sense resum d'edició
Llínea 57: Llínea 57:  
}}
 
}}
 
La '''República de Lituània''' o simplement '''Lituània''', (en [[Idioma lituà|lituà]]: ''Lietuvos Respublika'') és un chicotet país del Nort d'[[Europa]] que forma part de l'[[Unió Europea]] i del Consell d'Estats del [[Mar Bàltic]]. Actualment es troba en negociacions per a adherir-se també al [[Consell Nòrdic]], ademés de ser membre en ple dret de diferents organisacions internacionals com l'[[OTAN]]. S'ubica junt al [[Mar Bàltic]] que compartix en [[Suècia]], [[Finlàndia]], [[Estònia]], [[Letònia]], [[Polònia]], [[Alemanya]], [[Dinamarca]] i [[Rússia]]. Al nort llimita en [[Letònia]], al [[Est]] en [[Bielorrúsia]] i al Suroest en [[Polònia]] i el enclau rus de [[Kaliningrat]].
 
La '''República de Lituània''' o simplement '''Lituània''', (en [[Idioma lituà|lituà]]: ''Lietuvos Respublika'') és un chicotet país del Nort d'[[Europa]] que forma part de l'[[Unió Europea]] i del Consell d'Estats del [[Mar Bàltic]]. Actualment es troba en negociacions per a adherir-se també al [[Consell Nòrdic]], ademés de ser membre en ple dret de diferents organisacions internacionals com l'[[OTAN]]. S'ubica junt al [[Mar Bàltic]] que compartix en [[Suècia]], [[Finlàndia]], [[Estònia]], [[Letònia]], [[Polònia]], [[Alemanya]], [[Dinamarca]] i [[Rússia]]. Al nort llimita en [[Letònia]], al [[Est]] en [[Bielorrúsia]] i al Suroest en [[Polònia]] i el enclau rus de [[Kaliningrat]].
 +
 +
== Historia ==
 +
=== Edat Antiga ===
 +
Els primers habitants varen ser una branca de l'antic grup conegut com [[balts]], entre les tribus del qual s'incloïen també als [[prusia]]ns originals i als letons. Els balts o aestiis varen ser una ètnia d'orige indoeuropeu única, sent distinta de les #ètnia itàliques, gregues, celtes, eslaves, balcàniques i germàniques. Estes tribus bàltiques varen ser fortament influïdes pels germans, encara que també varen tindre llaços comercials en el [[Imperi romà]]. Les primeres referències conegudes sobre Lituània com a nació (Litua) provenen dels anals del monasteri de [[Quedlinburg]] datats el [[19 de febrer]] de [[1009]].
 +
 +
=== Edat Mija ===
 +
El territori que actualment correspon a Lituània es remonta en els seus orígens polítics al [[sigle XIII]] com a Estat medieval. Va ser primer un gran ducat independent. Es considera que la data de la constitució del primer Estat lituà va ser la coronació oficial de [[Mindaugas]], el [[6 de juliol]] de [[1253]] en [[Vilna]], que va unir als ducs lituans rivals en un [[Gran Ducat de Lituània|únic Estat]]. En [[1241]], [[1259]], [[1275]] i [[1277]] el regne va ser invadit pels reis mongols de la [[Horda d'Or]]. Els mongols varen ser derrotats en 1377 en "Aigües Blaves". En [[1385]] es va unir en [[Polònia]] despuix de la coronació com a rei de [[*Vladislao II de Polònia|Vladislau II Jogaila]].
 +
 +
En [[1401]] [[Vitautas]], primer de Jogaila, es va proclamar Gran Duc de Lituània i es va dissoldre l'unió dels dos paisos. Gràcies a la cooperació d'abdós paisos, els eixèrcits lituà i polac varen véncer a la [[Orde Teutònica]] en la [[Batalla de Grunwald]] en 1410. Va ser la major batalla en sol europeu lliurada en tot el sigle XV.
 +
 +
=== Edat Moderna ===
 +
Despuix va ser de nou anexionada a [[Polònia]] formant la [[República de les Dos Nacions]] o Mancomunitat de Polònia-Lituània en virtut de l'unió dinàstica dels dos estats en [[1569]], convertint-se aixina en el país més gran d'Europa. Segons el sistema d'unió dels dos paisos, Lituània va poder conservar un auto-governe. Posteriorment va ser incorporada a [[Rússia]] en [[1795]] baix el regnat de [[Catalina II de Rússia]], despuix d'un procés de desintegració que va durar tot el [[sigle XVIII]] ([[particions de Polònia]]).
 +
 +
=== Sigle XIX ===
 +
A finals del sigle XVIII i fins al començ de la [[Primera Guerra Mundial]], Lituània va recobrar la seua oligarquia, encara que va seguir formant part del [[Imperi rus]]. La repressió dels governants russos contra el poble i la cultura lituanes va provocar dos grans tumults en 1836 i 1863. Despuix de l'última varen ser prohibits els llibres, periòdics i l'ensenyança en general en idioma lituà durant els següents 40 anys.
 +
 +
=== Primera independència i anexió soviètica ===
 +
Durant la Primera Guerra Mundial, entre 1914 i 1918, Lituània va estar ocupada per Alemània, declarant una atra volta la seua independència el 16 de febrer de 1918. Entre 1918 i 1921 es va lliurar d'una guerra contra la recent proclamada [[República de Polònia]], que havia intentat anexionar-se l'Estat Lituà. La guerra es va saldar en la pèrdua del 20% del territori, en la capital Vilna inclosa, per lo que la capital es va traslladar provisionalment a Kaunas.
 +
 +
Justificant-se en els pactes germà-soviètics, i despuix d'un referèndum, en juny de [[1940]] les tropes de la [[Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques]] (URSS) varen ocupar el país, i en agost d'eixe any Lituània va ser anexionada, convertint-li-la en la [[República Socialista Soviètica de Lituània]]; pero des de 1941 i fins a 1944 la [[Alemània Nazi]] va expulsar a l'Eixèrcit Rojo, per #lo que una part de la societat lituana va percebre als alemans com els seus lliberadors front a l'imperialisme bolchevic, passant alguns dels seus jóvens a integrar-se com a combatents destacats de les SS ajudant als nazis en la persecució de judeus lituans i polacs, sent assessinats uns 100.000 judeus en tota Lituània, 70.000 solament en [[Vilna]]. No obstant, en la victòria militar de les tropes aliades sobre l'eixèrcit alemà, Lituània va passar a formar part de l'URSS, despuix d'haver-se acordat en el tractat de Postdam de 1945.
 +
 +
Front a això grups fascistes lituans varen continuar la guerra contra l'Unió Soviètica, per mig de guerrilles que varen lluitar fins a 1956. Els paisos occidentals varen considerar esta anexió un acte illegal (seguint la [[Doctrina Stimson]]), per #lo que varen continuar mantenint relacions diplomàtiques en els representants del govern de Lituània en l'exili, i no varen reconéixer a la RSS de Lituània com a part de l'Unió Soviètica.
 +
 +
=== Final de l'URSS ===
 +
En 1988 es va formar el Moviment Lituà per la [[Sąjūdis]], que va triumfar en les eleccions de [[1989]] en el Congrés dels Diputats de l'URSS. En 1990 [[Vytautas Landsbergis]] va ser elegit president, proclamant la [[Declaració d'Independència de Lituània|independència de Lituània]] el [[11 de març]] de [[1990]], recolzat per la cridada [[Revolució Cantada]]. Va haver una dura rèplica soviètica en l'ocupació militar de Vilna i la matança de 13 civils (giner de 1991), que va forçar la suspensió de la mesura en maig de 1990. No obstant, en l'any 2000, el polític lituà [[Audrius Butkevičius]], un dels líders del [[Sąjūdis]], moviment que lliderà les movilisacions per a l'independència de Lituània, va reconéixer que no varen ser les forces soviètiques els qui varen provocar la masacre, sino les seues pròpies forces paramilitars i pro-independentistes, en l'us de fusils de caça des d'una série de terrats. Despuix del fallanc colp d'estat d'agost de 1991 en [[Moscou]], l'independència del país va ser reconeguda internacionalment.
 +
 +
Des de la seua independència en 1991, l'Estat lituà ha fet grans reformes econòmiques, conseguint passar de ser una economia en recessió en 1991, a tindre un creiximent econòmic del 10,3% en 2003, en importants nivells de creiximent previs a la [[crisis econòmica de 2008-2009]], que ha colpejat durament al país. Durant els seus primers quinze anys d'autonomia, Lituània ha alvançat en la recuperació de la seua cultura, des de la llengua fins a la reconstrucció de biblioteques, museus, iglésies i castells destruïts pels soviètics. L'1 de maig de 2004 Lituània es va convertir en membre de la [[Unió Europea]] despuix d'haver aprovat la mesura per referend en 2003.
    
{{UE}}
 
{{UE}}
6408

edicions

Menú de navegació