Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
24 bytes afegits ,  15:55 31 maig 2018
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
[[Archiu:German Empire - Prussia (1871).svg|190px|right]]
 
[[Archiu:German Empire - Prussia (1871).svg|190px|right]]
El '''Regne de Prúsia''' (en [[alemà]]: ''Königreich Preußen'') va ser un regne que va existir des de [[1701]] fins a [[1918]]. Governada durant tota la seua existència per la branca franconiana de la Dinastia Hohenzollern, originalment estava centrada en Brandeburc-Prússia. No obstant, i principalment gràcies al seu poder militar, va conseguir expandir-se territorialment, i per al fi de la Guerra austro-prusiana havia alcançat l'hegemonia total sobre el nort d'[[Alemanya]].  
+
El '''Regne de Prúsia''' (en [[alemà]]: ''Königreich Preußen'') va ser un regne que va existir des de l'any [[1701]] fins a l'any [[1918]]. Governada durant tota la seua existència per la branca franconiana de la Dinastia Hohenzollern, originalment estava centrada en Brandeburc-Prússia. No obstant, i principalment gràcies al seu poder militar, va conseguir expandir-se territorialment, i per al fi de la Guerra austro-prusiana havia alcançat l'hegemonia total sobre el nort d'[[Alemanya]].  
   −
En [[1871]], al finalisar la Guerra franc-prusiana i proclamar-se l'Imperi alemà, el Regne va alcançar la seua màxima extensió territorial. Encara que junt en atres regnes germans va passar a formar part del nou Estat alemà, era per molt el més gran i important, comprenent més de la mitat de la superfície de l'Imperi, uns 348.780 km² en [[1910]]. Al contar en la major economia i el major eixèrcit d'Alemanya, Prúsia va garantisar la seua hegemonia política, i des de llavors els Reis de Prúsia varen ser també els Emperadors alemans.  
+
En l'any [[1871]], al finalisar la Guerra franc-prusiana i proclamar-se l'Imperi alemà, el Regne va alcançar la seua màxima extensió territorial. Encara que junt en atres regnes germans va passar a formar part del nou Estat alemà, era per molt el més gran i important, comprenent més de la mitat de la superfície de l'Imperi, uns 348.780 km² en [[1910]]. Al contar en la major economia i el major eixèrcit d'Alemanya, Prúsia va garantisar la seua hegemonia política, i des de llavors els Reis de Prúsia varen ser també els Emperadors alemans.  
   −
En [[1918]], al ser derrotada Alemanya en la [[Primera Guerra Mundial]], una revolució socialista va derrocar a la monarquia i el Regne es va convertir en l'Estat Lliure de Prúsia, un estat federat dins de la nova República alemana.
+
En l'any [[1918]], al ser derrotada Alemanya en la [[Primera Guerra Mundial]], una revolució socialista va derrocar a la monarquia i el Regne es va convertir en l'Estat Lliure de Prúsia, un estat federat dins de la nova República alemana.
    
[[Categoria:Regne de Prúsia| ]]
 
[[Categoria:Regne de Prúsia| ]]
108 918

edicions

Menú de navegació