Regne de Prússia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
German Empire - Prussia (1871).svg

El Regne de Prúsia (en alemà: Königreich Preußen) va ser un regne que va existir des de l'any 1701 fins a l'any 1918. Governada durant tota la seua existència per la branca franconiana de la Dinastia Hohenzollern, originalment estava centrada en Brandeburc-Prússia. No obstant, i principalment gràcies al seu poder militar, va conseguir expandir-se territorialment, i per al fi de la Guerra austro-prusiana havia alcançat l'hegemonia total sobre el nort d'Alemanya.

En l'any 1871, al finalisar la Guerra franc-prusiana i proclamar-se l'Imperi alemà, el Regne va alcançar la seua màxima extensió territorial. Encara que junt en atres regnes germans va passar a formar part del nou Estat alemà, era per molt el més gran i important, comprenent més de la mitat de la superfície de l'Imperi, uns 348.780 km² en 1910. Al contar en la major economia i el major eixèrcit d'Alemanya, Prúsia va garantisar la seua hegemonia política, i des de llavors els Reis de Prúsia varen ser també els Emperadors alemans.

En l'any 1918, al ser derrotada Alemanya en la Primera Guerra Mundial, una revolució socialista va derrocar a la monarquia i el Regne es va convertir en l'Estat Lliure de Prúsia, un estat federat dins de la nova República alemana.