Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
111 bytes afegits ,  13:10 4 nov 2018
m
sense resum d'edició
Llínea 10: Llínea 10:  
| lloc_mort =   
 
| lloc_mort =   
 
}}
 
}}
'''Gregorio Salvador Caja''' ([[Cúllar]], [[Granada]], 11 de juliol de [[1927]]) és un filòlec, escritor, dialectòlec, lexicògraf i crític lliterari [[Espanya|espanyol]].  
+
'''Gregorio Salvador Caja''' ([[Cúllar]], [[Granada]], [[11 de juliol]] de [[1927]]) és un filòlec, escritor, dialectòlec, lexicògraf i crític lliterari [[Espanya|espanyol]].  
   −
Gregorio Salvador és acadèmic de la llengua des de l'any [[1987]] i fon vicedirector de la [[RAE]] des de [[1999]] fins a [[2007]]. És discípul de Manuel Alvar, en el que colaborà en l'elaboració de l'Atles Llingüístic i Etnogràfic d'Andalusia. Des de [[2008]], és acadèmic honorari de l'Acadèmia de Bones Lletres de Granada.
+
Gregorio Salvador és acadèmic de la llengua des de l'any [[1987]] i fon vicedirector de la [[RAE]] des de l'any [[1999]] fins a l'any [[2007]]. És discípul de Manuel Alvar, en el que colaborà en l'elaboració de l'Atles Llingüístic i Etnogràfic d'Andalusia. Des de [[2008]], és acadèmic honorari de l'Acadèmia de Bones Lletres de Granada.
    
En la seua localitat d'orige l'institut d'educació secundària​ i una de les seues places​ han rebut el seu nom com a homenage.
 
En la seua localitat d'orige l'institut d'educació secundària​ i una de les seues places​ han rebut el seu nom com a homenage.
Llínea 18: Llínea 18:  
== Trayectòria professional ==
 
== Trayectòria professional ==
   −
Llicenciat en Filologia Romànica per l'[[Universitat de Granada]], es va doctorar en l'[[Universitat Complutense de Madrit]]. En [[1959]] guanyà per oposició la càtedra de Llengua i Lliteratura Espanyoles d'Institut, eixercitant la llabor docent en [[Algecires]], [[Cartagena]] i [[Astorga]]. Des de la seua càtedra de Gramàtica Històrica, obtinguda en [[1966]] en l'[[Universitat de La Laguna de Tenerife]], va introduir en [[Espanya]] l'obra i el pensament d'[[Eugenio Coseriu]]. Fon elegit decà d'esta facultat a l'any següent i va crear una fèrtil escola d'estudis semàntics estructuralista, coneguda com la «Escola Semàntica de La Laguna». Va eixercir com a professor visitant en l'Universitat de Maryland, en el Colege de Mèxic i en l'Universitat de Buenos Aires. A partir de [[1975]], Salvador Caja continuà el seu magisteri en la Facultat de Lletres de l'Universitat de Granada i, en [[1979]], va recalar en l'[[Universitat Autònoma de Madrit]]. En [[1980]] alcançà la càtedra de Llengua Espanyola de la Facultat de Filosofia i Lletres de l'Universitat Complutense de Madrit on, despuix de la seua jubilació, fon nomenat catedràtic emèrit.
+
Llicenciat en Filologia Romànica per l'[[Universitat de Granada]], es va doctorar en l'[[Universitat Complutense de Madrit]]. En l'any [[1959]] guanyà per oposició la càtedra de Llengua i Lliteratura Espanyoles d'Institut, eixercitant la llabor docent en [[Algecires]], [[Cartagena]] i [[Astorga]]. Des de la seua càtedra de Gramàtica Històrica, obtinguda en [[1966]] en l'[[Universitat de La Laguna de Tenerife]], va introduir en [[Espanya]] l'obra i el pensament d'[[Eugenio Coseriu]]. Fon elegit decà d'esta facultat a l'any següent i va crear una fèrtil escola d'estudis semàntics estructuralista, coneguda com la «Escola Semàntica de La Laguna». Va eixercir com a professor visitant en l'Universitat de Maryland, en el Colege de Mèxic i en l'Universitat de Buenos Aires. A partir de l'any [[1975]], Salvador Caja continuà el seu magisteri en la Facultat de Lletres de l'Universitat de Granada i, en [[1979]], va recalar en l'[[Universitat Autònoma de Madrit]]. En l'any [[1980]] alcançà la càtedra de Llengua Espanyola de la Facultat de Filosofia i Lletres de l'Universitat Complutense de Madrit a on, despuix de la seua jubilació, fon nomenat catedràtic emèrit.
    
Gregorio Salvador és un crític lliterari de reconegut prestigi. Ha publicat estudis lliteraris sobre poetes com [[Federico García Lorca]], [[Blas de Otero]], [[Miguel Hernández]], [[Antonio Machado]] i [[Juan Ramón Jiménez]]. Salvador ha defés la validea de les teories del círcul llingüístic de [[Copenhague]], el método del qual d'anàlisis ha seguit en els seus treballs.
 
Gregorio Salvador és un crític lliterari de reconegut prestigi. Ha publicat estudis lliteraris sobre poetes com [[Federico García Lorca]], [[Blas de Otero]], [[Miguel Hernández]], [[Antonio Machado]] i [[Juan Ramón Jiménez]]. Salvador ha defés la validea de les teories del círcul llingüístic de [[Copenhague]], el método del qual d'anàlisis ha seguit en els seus treballs.
   −
En juny de [[1986]] fon elegit per a ocupar el silló "q" de la [[Real Acadèmia Espanyola]] (RAE), i va ingressar en febrer de [[1987]] en un discurs sobre la mencionada lletra. En [[1991]], va participar en l'elaboració d'un informe per al Ministeri de Cultura en defensa de la lletra "ñ". Este informe pretenia evitar que tingueren èxit les pressions eixercides per la [[Comunitat Econòmica Europea]] sobre el govern espanyol per a que no siguera obligatori incloure esta lletra en els teclats comercialisats en Espanya. Finalment, la CEE va cedir al respecte.
+
En [[juny]] de l'any [[1986]] fon elegit per a ocupar el silló "q" de la [[Real Acadèmia Espanyola]] (RAE), i va ingressar en [[febrer]] de [[1987]] en un discurs sobre la mencionada lletra. En l'any [[1991]], va participar en l'elaboració d'un informe per al Ministeri de Cultura en defensa de la lletra "ñ". Este informe pretenia evitar que tingueren èxit les pressions eixercides per la [[Comunitat Econòmica Europea]] sobre el govern espanyol per a que no siguera obligatori incloure esta lletra en els teclats comercialisats en [[Espanya]]. Finalment, la CEE va cedir al respecte.
   −
Fon vicedirector de la Real Acadèmia des de decembre de 1999, quan va substituir a Ángel Martín Municio, fins a decembre de 2007, quan va ser substituït per José Antonio Pascual. Salvador no podia tornar a presentar-se ya que els estatuts de la Real Acadèmia no permeten que un home major de huitanta anys es presente a càrrec algun.  
+
Fon vicedirector de la Real Acadèmia des de [[decembre]] de l'any [[1999]], quan va substituir a Ángel Martín Municio, fins a decembre de l'any [[2007]], quan va ser substituït per José Antonio Pascual. Salvador no podia tornar a presentar-se ya que els estatuts de la Real Acadèmia no permeten que un home major de huitanta anys es presente a càrrec algun.  
    
== Reconeiximents ==
 
== Reconeiximents ==
   −
Gregorio Salvador ha segut elegit doctor honoris causa per les universitats de La Laguna, Granada i [[Alcalà d'Henares]]. Li varen ser concedides la medalla d'honor de l'Universitat Internacional Menéndez Pelayo en [[2004]], el Premi de Periodisme [[José María Pemán]] de [[1987]],​ el Mesonero Romanos de [[1995]], González Ruano de periodisme de [[2001]] i el Mariano de Cavia de 2004. Ha segut president de la Societat Espanyola de Llingüística durant el periodo 1990-1994. És membre d'honor de l'Associació d'Hispanistes d'Àsia, de l'Acadèmia de Bones Lletres de Granada; corresponent de l'Acadèmia Nacional de Lletres de l'Uruguay, de l'Acadèmia Chilena de la Llengua, de l'Acadèmia Argentina de Lletres i de l'Acadèmia Hondurenya de la Llengua. Ademés, és acadèmic honorari de l'Acadèmia Colombiana de la Llengua i de l'Acadèmia Nicaragüenca de la Llengua. Ha rebut la Gran Creu de l'Orde Civil d'Alfonso X El Sabi. El 28 de febrer de 2010 va rebre la Medalla d'Andalusia, entregada pel govern autonòmic.
+
Gregorio Salvador ha segut elegit doctor honoris causa per les universitats de La Laguna, Granada i [[Alcalà d'Henares]]. Li varen ser concedides la medalla d'honor de l'Universitat Internacional Menéndez Pelayo en l'any [[2004]], el Premi de Periodisme [[José María Pemán]] de [[1987]],​ el Mesonero Romanos de [[1995]], González Ruano de periodisme de [[2001]] i el Mariano de Cavia de l'any 2004. Ha segut president de la Societat Espanyola de Llingüística durant el periodo 1990-1994. És membre d'honor de l'Associació d'Hispanistes d'Àsia, de l'Acadèmia de Bones Lletres de Granada; corresponent de l'Acadèmia Nacional de Lletres de l'Uruguay, de l'Acadèmia Chilena de la Llengua, de l'Acadèmia Argentina de Lletres i de l'Acadèmia Hondurenya de la Llengua. Ademés, és acadèmic honorari de l'Acadèmia Colombiana de la Llengua i de l'Acadèmia Nicaragüenca de la Llengua. Ha rebut la Gran Creu de l'Orde Civil d'Alfonso X El Sabi. El [[28 de febrer]] de l'any [[2010]] va rebre la Medalla d'Andalusia, entregada pel govern autonòmic.
    
== Obra ==
 
== Obra ==
Llínea 62: Llínea 62:  
=== Obres de ficció ===
 
=== Obres de ficció ===
   −
En els últims anys, Gregorio Salvador ha començat a publicar algunes obras de ficció que han rebut bones crítiques. Encara, que es tracta d'un escritor poc prolífic. Les seues obres principals d'este tipo son les següents:
+
En els últims anys, Gregorio Salvador ha començat a publicar algunes obras de ficció que han rebut bones crítiques. Encara, que es tracta d'un escritor poc prolífic. Les seues obres principals d'este tipo són les següents:
    
* ''Casualidades'' (Espasa-Calpe, 1994). Contes i relats.
 
* ''Casualidades'' (Espasa-Calpe, 1994). Contes i relats.
109 260

edicions

Menú de navegació