Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2041 bytes afegits ,  18:06 30 dec 2021
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
'''Amparo Marco Gual''' ([[Castelló de la Plana]], [[8 de febrer]] de [[1968]]) és una economista i política [[Comunitat Valenciana|valenciana]], [[Alcalde|alcaldesa]] [[PSOE|socialista]] de [[Castelló de la Plana]] des de l'any [[2015]]. Està casada i té dos filles.
+
'''Amparo Marco Gual''' ([[Castelló de la Plana]], [[8 de febrer]] de [[1968]]) és una economista i política [[Comunitat Valenciana|valenciana]], [[Alcalde|alcaldesa]] [[PSOE|socialista]] de [[Castelló de la Plana]] des de l'any [[2015]]. Amparo Marco és la primera dòna en ocupar el càrrec d'alcaldesa en l'[[Ajuntament de Castelló|Ajuntament de Castelló de la Plana]].
   −
Amparo Marco és la primera dòna en ocupar el càrrec d'alcaldesa en l'[[Ajuntament de Castelló|Ajuntament de Castelló de la Plana]].
+
== Biografia ==
   −
== Pacte del Grau ==
+
=== Estudis i formació ===
   −
Al no obtindre el PSOE-PSPV majoria absoluta, en les eleccions locals de 2015, per a poder governar en la ciutat de Castelló, Amparo Marco pactà en la Coalició [[Compromís]] d'ideologia [[Pancatalanisme|pancatalanista]] i en el partit polític Castelló en Moviment (CSeM), un grup afí a [[Podem]]. Eixe pacte es denominà [[Pacte del Grau]].   
+
Naixcuda en Castelló de la Plana, cursà estudis de secundària en l'[[Institut Francesc Ribalta]]. Llicenciada en Econòmiques per l'[[Universitat de Valéncia]] en [[1992]], es va doctorar ''cum laude'' en [[1998]] en Administració i Direcció d'empreses per l'[[Universitat Jaume I]]. Ha treballat com a professora titular de Finances i Contabilitat en l'Universitat Jaume I i ha escrit numerosos artículs en revistes especialisades.
 +
 
 +
=== Trayectòria política ===
 +
 
 +
Militant del PSPV, fon secretària d'Indústria i Comerç de l'Eixecutiva Nacional entre [[2004]] i [[2007]], en [[Joan Ignasi Pla]] com a secretari general. Ha segut elegida diputada per la [[província de Castelló]] entre [[2003]] i [[2007]] a on va actuar com a portaveu d'Indústria, Comerç i Turisme ([[2003]]-[[2004]]), d'empresa, Universitat i Ciència ([[2004]]-[[2007]]), Noves Tecnologies i Societat de l'Informació ([[2003]]-[[2007]]) i Indústria, Comerç i Innovació ([[2007]]-[[2011]]).
 +
 
 +
Fon diputada en la [[Diputació de Castelló]] ([[2011]]-[[2015]]). Des de juny de [[2011]] és regidora en l'[[Ajuntament de Castelló]], assumint la portavocia del Grup Socialiste entre [[2011]] i [[2015]]. Despuix de guanyar les primàries del PSPV a l'alcaldia de Castelló, va encapçalar la llista del seu partit en les eleccions municipals del 24 de maig de [[2015]], obtenint sèt regidors, quedant la seua candidatura en segon lloc despuix dels huit regidors del [[Partit Popular|PPCV]], pero despuix d'alcançar un pacte en [[Compromís]] i en el vot a favor de Castelló en Moviment ([[Podem]]), fon proclamada alcaldesa de Castelló de la Plana el 15 de juny de 2015.
 +
 
 +
Despuix de quatre anys al front del consistori castellonenc, decidix presentar-se a la reelecció. En les Eleccions municipals d'Espanya de [[2019]], el PSPV-PSOE, encapçalat per Marco, conseguix la victòria en el 35% dels vots i dèu regidors, fet que li facilitarà mantindre l'alcaldia.
 +
 
 +
=== Pacte del Grau ===
 +
 
 +
Al no obtindre el [[PSOE-PSPV]] majoria absoluta, en les eleccions locals de [[2015]], per a poder governar en la ciutat de Castelló, Amparo Marco pactà en la Coalició [[Compromís]] d'ideologia [[Pancatalanisme|pancatalanista]] i en el partit polític Castelló en Moviment (CSeM), un grup afí a [[Podem]]. Eixe pacte es denominà [[Pacte del Grau]].
 +
 
 +
== Vida privada ==  
 +
 
 +
Amparo Marco està casada i té dos filles.
    
== Càrrecs ocupats ==
 
== Càrrecs ocupats ==
23 593

edicions

Menú de navegació