Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
122 bytes eliminats ,  01:16 30 dec 2009
Llínea 388: Llínea 388:     
== Conseqüències ==
 
== Conseqüències ==
[[Archiu:Guareña, 1936.jpg|thumb|Desfile de l'eixèrcit sublevat en 1937 en la localitat extremenya de [[Guareña (Badajoz)|Guareña]].]]
+
El número de morts en la Guerra Civil espanyola només pot ser estimat de manera aproximada. Les forces nacionalistes van posar la sifra de 500.000, incloent no sols als morts en combat, sino també a les víctimes de bombardejos, eixecucions i assessinats. Estimacions recents donen així mateix la xifra de 500.000 o menys. Açò no inclou a tots aquells que van morir de malnutrició, fam i malalties engendrades per la guerra. La sifra de 1.000.000, a vegades nomenada, procedix d'una novela de Gironella, que la justifica entre els 500.000 reconeguts i atres tants la vida del qual va resultar irremediablement destrossada.
El nombre de morts en la Guerra Civil espanyola només pot ser estimat de manera aproximada. Les forces nacionalistes van posar la xifra de 500.000, incloent no sols als morts en combat, sino també a les víctimes de bombardejos, execucions i asassinats. Estimacions recents donen així mateix la xifra de 500.000 o menys. Açò no inclou a tots aquells que van morir de malnutrició, fam i malalties engendrades per la guerra. La xifra de 1.000.000, a vegades esmentada, procedix d'una novela de Gironella, que la justifica entre els 500.000 reconeguts i atres tants la vida del qual va resultar irremeiablement destrosada.
+
L'exili forçós de molts represaliats abans,durant i després de la guerra és difícil de quantificar. Segons la seua situació geogràfica i les seues preferències polítiques s'opte entre eixir per mar, creuant l'oceà per a passar a països sur-americans majoritàriament o el mar els més benestants per a anar a Anglaterra o França. O per terra creuant els Pirineus al costat  Gal.País este ultime que molts van triar per la seua proximitat en Espanya i la seua credença de bona acollida. Demostrant-se el seu error en fets com els [[camps de concentració de Bram]] .  
L'exili forçós de molts represaliats abans,durant i després de la guerra és difícil de quantificar. Segons la seua situació geogràfica i les seues preferències polítiques s'opte entre eixir per mar, creuant l'oceà per a pasar a països sud-americans majoritàriament o el mar els més benestants per a anar a Anglaterra o França. O per terra creuant els Pirineus al costat  Gal.País este ultime que molts van triar per la seua proximitat en Espanya i la seua creença de bona acollida. Demostrant-se el seu error en fets com els [[camps de concentració de Bram]] .  
     −
Les repercusions polítiques i emocionals de la guerra van transcendir del que és un conflicte nacional, ya que, per molts atres països, la Guerra Civil espanyola fon vista com a part d'un conflicte internacional que s'alliberava entre la [[religió]] i el [[ateisme]], la revolució i el fascisme. Per als URS, Alemanya i Itàlia, Espanya fon terreny de prova de nous mètodos de guerra aèria i de carros de combat. Per a Gran Bretanya i França, el conflicte va representar una nova amenaça a l'equilibri internacional que tractaven dificultosament de preservar, el qual es va afonar en [[1939]] (pocs mesos després del fi de la guerra espanyola) en la [[Segona Guerra Mundial]]. El pacte d'Alemanya en la Unió Soviètica va suposar el fi de l'interés d'esta a mantindre la seua presió revolucionària en el sur d'Europa.
+
Les repercusions polítiques i emocionals de la guerra van transcendir del que és un conflicte nacional, ya que, per molts atres països, la Guerra Civil espanyola fon vista com a part d'un conflicte internacional que es lliberava entre la [[religió]] i l'[[ateisme]], la revolució i el fascisme. Per als URSS, Alemanya i Itàlia, Espanya fon terreny de prova de nous mètodos de guerra aérea i de carros de combat. Per a Gran Bretanya i França, el conflicte va representar una nova amenaça a l'equilibri internacional que tractaven dificultosament de preservar, el qual es va afonar en [[1939]] (pocs mesos després del fi de la guerra espanyola) en la [[Segona Guerra Mundial]]. El pacte d'Alemanya en la Unió Soviètica va supondre el fi de l'interés d'esta a mantindre la seua pressió revolucionària en el sur d'Europa.
   −
Quant a la política exterior, la GCE va suposar l'aïllament d'Espanya i la retirada d'enaixadors de quasi tot el món. Només uns pocs països van mantindre relacions diplomàtiques en Espanya des del final de la II Guerra Mundial fins a l'inici de la [[Guerra Freda]]. A partir dels anys 50, les relacions internacionals espanyoles, en el suport d'EE.UU pasen a ser quasi normals, excepte en els països del Bloc Soviètic.
+
Quant a la política exterior, la GCE va supondre l'aïllament d'Espanya i la retirada d'enaixadors de quasi tot el món. Només uns pocs països van mantindre relacions diplomàtiques en Espanya des del final de la II Guerra Mundial fins a l'inici de la [[Guerra Freda]]. A partir dels anys 50, les relacions internacionals espanyoles, en el recolzament d'EE.UU passen a ser quasi normals, excepte en els països del Bloc Soviètic.
    
=== Direcció General de regions Devastades ===
 
=== Direcció General de regions Devastades ===
Durant la Guerra Civil Espanyola de 1936 a 1939, molts pobles i ciutats, al llarc de la geografia espanyola, van ser totalment o parcialment destruïts. Una vegada finalisada la guerra, es va constituir la ''Direcció General de regions Devastades'' que va asumir la funció de reconstruir-los.
+
Durant la Guerra Civil Espanyola de 1936 a 1939, molts pobles i ciutats, al llarc de la geografia espanyola, van ser totalment o parcialment destruïts. Una vegada finalisada la guerra, es va constituir la ''Direcció General de regions Devastades'' que va assumir la funció de reconstruir-los.
    
Entre moltes poblacions devastades, es van trobar les següents:
 
Entre moltes poblacions devastades, es van trobar les següents:
    
* Astúries: La Foz, Oviedo, Pendons, Tarna, Villamanin.
 
* Astúries: La Foz, Oviedo, Pendons, Tarna, Villamanin.
* Biscaia: Guernica.
+
* Viscaya: Guernica.
 
* Cantàbria: Les Regates de Valdearroyo.
 
* Cantàbria: Les Regates de Valdearroyo.
 
* Castelló: Benafer, Chilches.
 
* Castelló: Benafer, Chilches.
Llínea 408: Llínea 407:  
* Guipúscoa: Éibar.
 
* Guipúscoa: Éibar.
 
* Osca: Banariés, Banastes, Huerrios, Igriés, Lascascas.
 
* Osca: Banariés, Banastes, Huerrios, Igriés, Lascascas.
* Madrid: Brunete, L'Hiruela, Prádena del Racó, Vilanova de la Canal, Vilanova del Passerell.
+
* Madrit: Brunete, L'Hiruela, Prádena del Racó, Vilanova de la Canal, Vilanova del Passerell.
 
* Terol: Híjar.
 
* Terol: Híjar.
* Saragosa: Belchite.
+
* Saragossa: Belchite.
    
== Les banderes de la guerra ==
 
== Les banderes de la guerra ==

Menú de navegació