Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
13 244 bytes afegits ,  19:20 5 dec 2013
Pàgina nova, en el contingut: «La '''història de la ciència''' és el conjunt d'avanços, invents i paradigmes teòrics que han tingut lloc a la història del coneiximent. És una disc...».
La '''història de la ciència''' és el conjunt d'avanços, invents i paradigmes teòrics que han tingut lloc a la història del [[coneiximent]]. És una disciplina d'estudi que juntament en la [[filosofia de la ciència]] i la sociologia intenten explicar l'avanç i el canvi científic lligant-los al context social on es produïxen. Com a tal, naix al segle XX, si be sempre hi ha hagut referències al passat per explicar el present de la ciència. Destaca el nom de [[George Sarton]] <ref> Sarton, George. ''Introduction to the History of Science'', Carnegie institution of Washington Publication nº 376. Baltimore, 1927-1948.</ref> com un dels seus fundadors.

==Història de la ciència a les primeres cultures==
La història de la ciència a les primeres cultures estudia la [[protociència]] a la [[història antiga]], prèvia al desenroll de la [[ciència a l'edat mija]]. Als temps [[prehistòria|prehistòrics]], el consell i el coneiximent es passava de generació en generació a través de la [[tradició oral]]. El desenroll de l'[[escritura]] va permetre que el coneiximent es pogué almagasenar i comunicar a través de generacions en molta més fidelitat. Combinat en el [[orígens de l'agricultura|desenroll de]] l'[[agricultura]], que va permetre dispondre d'un excedent de menjar, va possibilitar que les primeres [[civilisació|civilisacions]] es desenrollen i més temps per a dedicar-se a d'atres tasques que pas sobreviure, com la investigació de coneiximent per pròpia curiositat.

===Ciència a Mesopotàmia===
El desenroll de l'[[escritura]] és condició indispensable per a la ciència avançada, que requerix càlculs matemàtics complexos. Per això les primeres manifestacions científiques es desenrollen al voltant de Súmer. S'han trobat a Babilònia restes de tauletes en les quatre operacions bàsiques i problemes que inclouen equacions.<ref> Duncan J. Melville (2003). Third Millennium Chronology, Third Millennium Mathematics. St. Lawrence University.</ref> El sistema numèric és de base sexagesimal.

Consideraven que el perímetro d'una [[circumferència]] era tres vegades el seu diàmetro i tenien fòrmules per calcular les àrees dels principals cossos en geometria. Van traçar les primeres cartes de constel·lacions, fet que implicava mesures angulars.<ref> Maor, Eli (1998), Trigonometric Delights, Princeton University Press, p. 20, ISBN 0691095418</ref> En estes dades van crear el model de tots els [[calendari]]s posteriors. Els sacerdots eren instruïts en astrologia i astronomia i van influir en tota la ciència helenística relacionada en l'univers (és la tradició coneguda com a caldea). Destaca el nom de [[Seleucus]], qui va propondre un model heliocèntric que no va ser acceptat pels seus contemporàneus.

Els babilonis també van desenrollar una contabilitat avançada. Com que gran part dels intercanvis es fea en els recursos naturals (minerals, plantes i animals o productes derivats), aviat va sorgir l'interés per classificar-los. Van crear el concepte de [[regne (biologia)|regne]] en biologia, dividint les espècies més propenques en tipo que encara es conserven en la cultura popular. En este coneiximent de l'entorn, van crear els primers remeis i consells agrícoles, que es transmetien per escrit.

Al camp de la geografia, han perdurat mapes mesopotàmics que inclouen distàncies aproximades, descripcions d'endrets i traçats del relleu, sens dubte per orientar les caravanes i expedicions comercials.

===Ciència a Egipte===
Els egipcis van sobreeixir en la [[geometria]], forçats per la necessitat de mesurar unes terres canviants a causa de les creixcudes del Nil. Els primers teoremes relacionats en els [[triàngul]]s són de les primeres dinasties egípcies, així com el concepte del número pi. Es conserva un important document, el [[papir Rhind]], on es detallen els mètodos de resolució dels problemes matemàtics més comuns. Estes coneiximents els van aplicar als àmbits de l'ingenieria i la construcció de les piràmides. Van crear també un sistema de numeració de base 10, si be encara no era posicional

Van avançar en l'experimentació mèdica i si be la majoria de remeis farmacològics han provat ser inefectius o fins i tot perjudicials,<ref> Snoerk, Frank The Mind Matters - Snoek 14 (3): 116 - Diabetes Spectrum </ref> van desenrollar el concepte de dosis i les primeres descripcions del cervell. En la [[momificació]] va desenrollar-se l'anatomia interna. El primer document mèdic extens és el [[Papir Edwin Smith]].

Van calcular en precisió les efemèrides dels astres i el seu model del [[zodíac]] és la base de l'actual <ref> Christiane Desroches Noblecourt, Le fabuleux héritage de l'Égypte, éditions Pocket, 2006, (ISBN 2266154273), pp.322-328.</ref> Es considera que l'[[alquímia]] va nàixer a Egipte (pel deu Thoth). Van crear el [[vidre]], el [[morter]] i el [[guix]].<ref> Velasco Montes, José Ignacio: Magia, alquimia y medicina en el Antiguo Egipto, Instituto de estudios del antiguo Egipto.</ref>

La [[biblioteca d'Aleixandria]] reunia gran part del saber de l'época antiga fins que va desaparéixer cremada. Diverses cases del coneiximent a les principals ciutats són una prova de l'interés egipci per la ciència.

===Ciència chinenca===
Els chinencs van compendiar el seu saber matemàtic al document nomenat ''[[yijing]]'', que inclou fòrmules geomètriques i les primeres descripcions de l'[[àlgebra]].

A la China es van dur a terme les primeres observacions d'eclipses, meteors i supernoves, entre atres descobriments de l'astronomia.<ref> http://filer.case.edu/~sjr16/advanced/pre20th_ancients_others.html</ref> Van idear un [[zodíac]] propi, opost a l'occidental, basat en els animals tradicionals i en la successió dels anys. Entre els seus invents destacats estan l'[[àbac]], que va facilitar enormement el [[càlcul]], i la [[brúixola]], que va ajudar als viagers a orientar-se.

En medicina van basar-se en els [[fitoteràpia|remeis vegetals]] i l'[[acupuntura]], així com en l'equilibri dels humors interiors. Es creu que van predir la circulació de la sanc (dins el model del [[Yin i Yang]]). Van inventar el [[paper]] i una [[imprenta]] primitiva, que va servir per accelerar la difusió de les idees científiques i que no serien introduïts a Europa fins segles després.

===Ciència de l'Índia===
Els indis van desenrollar les sifres que s'usen hui dia majoritàriament (traslladades pels àraps a Europa), així com el [[zero]] i el sistema de numeració posicional. Una escola jaïnista va crear el concepte de números binaris, usats en la informàtica moderna.

De la mateixa manera que els chinencs, creuen que la major part de les malalties es devia a desequilibris. Per això l'[[ayurveda]] o medicina tradicional es basava en recuperar esta harmonia. Van destacar les seues observacions sobre el mig ambient com a font de salut o alteracions corporals.

Van ser els primers a desenrollar les ciències humanes, com la [[llingüística]]. Van avançar també en el coneiximent de les propietats del ferro, fet que els va permetre fondre metals i crear objectes d'artesania i armes.

===Ciència del món clàssic===
La ciència grega està fortament lligada a la [[filosofia]], que comença a preguntar-se per l'orige racional del món exterior, abandonant en part les explicacions religioses imperants. Creien que l'univers era un cosmos ordenat i per tant que era possible conéixer-lo i explicar-lo,<ref> [[F. M. Cornford]], ''Principium Sapientiae: The Origins of Greek Philosophical Thought'', (Gloucester, Mass., Peter Smith, 1971), p. 159.</ref> fet que va impulsar l'ensenyament i el conreu de la ciència. En estes círculs educatius va sorgir el raonament deductiu, base del [[mètodo científic]]. Hi destaca la figura de [[Pitàgores]], que fins i tot considerava que l'orige de tot (''arkhé'') era el número, així com els noms d'[[Euclides]] o [[Tales de Milet|Tales]].

Van postular que la Terra era redona per primer cop ([[Eratòstenes]]). També van establir la primera classificació completa dels vegetals i minerals, introduint el concepte de taxonomia ([[Plini el Vell]]). Els [[elements clàssics]], que serien l'essència de tot l'existent, naixen a Grècia.

En el camp de la medicina, van aportar complets tractats d'anatomia i tècniques de cirugia. Demòcrit va afirmar que tota la matèria, inclosa la viva, estava formada per [[àtoms]]. Els meges grecs practicaven la dissecció de cadàvers i van descobrir l'existència del sistema nerviós.

Roma heretà la ciència grega i va desenrollar les seues aplicacions pràctiques, especialment a l'ingenieria. El tractat de Tolomeu sobre astronomia, per eixemple, és un compendi del coneiximent clàssic sobre l'univers. [[Galè]], per la seua banda, va continuar les investigacions mèdiques gregues i va afirmar per primer cop que les artèries transportaven la sanc.

==Ciència medieval==
===Ciència europea===
El desenroll de la ciència europea durant l'[[Edat Mija]] es va lligar als centres de cultura, dominats per religiosos cristians: els monasteris i les primeres universitats a partir del segle XII. Europa no va ser, pero, líder en investigació durant este periodo, sino que van dominar les adaptacions foranes i les controvèrsies entre fe i raó, és a dir, sobre l'estatut de la ciència i la seua relació en el ser humà. Les principals contribucions van donar-se en el camp de la cinemàtica i la modernisacions agrícola.

=== Ciència islàmica ===
Els àraps van actuar de pont entre Orient i Occident a través de les seues traduccions de documents antics i els seus experiments, atés que el territori de domini islàmic abastava una part de l'Àsia (incloent-hi l'[[imperi Bizantí]]), el [[Magrib]] i part d'Europa, especialment la zona d'[[Al-Àndalus]]. Es creu que [[Ibn al-Hàytham]], en els seus tractats sobre òptica, va ser el primer ''científic'' segons la concepció moderna del terme.<ref> Rosanna Gorini (2003). "Al-Haytham the Man of Experience. First Steps in the Science of Vision", International Society for the History of Islamic Medicine. Institute of Neurosciences, Laboratory of Psychobiology and Psychopharmacology, Rome, Italy.</ref> Al món islàmic van sorgir conceptes com la revisió per pars i l'adopció sistemàtica del sistema decimal, base indispensable per al càlcul complex. El concepte d'[[algorisme]] es deu també als musulmans, així com l'auge de l'alquímia i la trigonometria.

Un dels invents més destacats va ser l'[[astrolabi]], que va ajudar al desenroll de l'astronomia i la navegació. Això va impulsar la cartografia i el contacte en atres pobles, nodrint-se de les aportacions de diferents cultures. En el camp de la medicina, van perfeccionar els instruments quirúrgics i les descripcions del cos humà.

===Ciència chinenca===
Els chinencs van inventar la [[pólvora]] i partir d'ella coets i armes que posteriorment passarien a Occident. També van inventar el rellonge mecànic i la càmara fosca (clau per a la fotografia). Van ser els primers a explicar de manera convincent fenòmens com l'[[Arc de Sant Martí]] o que la lluna era un cos esfèric.<ref> Joseph Needham, Science and Civilization in China: Volume 3, Mathematics and the Sciences of the Heavens and the Earth (Taipei: Caves Books, Ltd., 1986) pp. 415–416.</ref> Un dels noms més destacats és el de [[Shen Kuo]], qui va aventurar hipòtesis com la del canvi climàtic.

==Ciència moderna==
En el Renaiximent es viu una verdadera [[revolució científica]]. Es qüestionen alguns dels dogmes religiosos i se somet l'estudi de l'entorn a la raó. Les noves idees es difonen més ràpidament gràcies a l'aument dels intercanvis comercials, l'auge de les ciutats i la invenció de la [[imprenta]] a Europa, qui agafa el liderage en investigació.

La Terra ya no es considera el centre de l'univers, sino el sol ([[heliocentrisme]]) i a més a més canvia la percepció del planeta, que s'eixampla gràcies a les noves descobertes, com l'arribada de [[Cristòfol Colom]] a Amèrica o les rutes africanes. Les lleis de [[Isaac Newton|Newton]] expliquen com funcionen les forces que rigen la Terra i el cosmos, que es pot observar millor en el nou [[telescopi]].

Estes canvis van preparar el camp per a l'adveniment de la ciència moderna. Alguns estudiosos, pero, com [[Pierre Duhem]], qüestionen que hi hagué una ruptura radical en el passat per esta època.<ref> Duhem, Pierre, Les origines de la statique, Harvard University Press 1905.</ref> A més a més, durant el segle XVI es va viure un auge de la [[màgia]], embolcada de doctrines neoplatòniques.

==Historiadors de la ciència destacats==
* [[Isaac Asimov]]
* [[José Babini]]
* [[Mario Bunge]]
* [[Georges Canguilhem]]
* [[Bernard Cohen]]
* [[Alistair Cameron Crombie]]
* [[Pierre Duhem]]
* [[Paul Karl Feyerabend]]
* [[Stanley L. Jaki]]
* [[Alexandre Koyré]]
* [[Thomas Kuhn]]
* [[Imre Lakatos]]
* [[Karl Popper]]
* [[Julio Rey Pastor]]
* [[George Sarton]]
* [[Michel Serres]]
* [[René Taton]]

== Artículs relacionats ==
* [[Ciència medieval]]
* [[Canvi conceptual]]

== Referències ==
<references />

[[Categoria:Història de la ciència| ]]
6408

edicions

Menú de navegació