Estacions de l'any

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Estacions de l'any

Les estacions de l'any són periodos de l'any en que les condicions climàtiques imperants se mantenen, en una determinada regió, dins d'un cert ranc.

Estos periodos ne són normalment quatre i duren aproximadament tres mesos i es denominen: primavera o primavera d'estiu, estiu, primavera d'hivern o autumne i hivern. Les estacions se deuen a l'inclinament de l'eix de gir de la Terra respecte al pla de la seua òrbita respecte al sol, que fa que algunes regions reben distinta cantitat de llum solar segons l'época de l'any, per la duració del dia i en distinta intensitat segons l'inclinament del sol sobre l'horisó (puix que la llum solar deu travessar l'atmòsfera en major o menor inclinament segons l'estació de que es tracte).

En les regions equatorials de la Terra (a on passa el paralel 0°) les estacions ne són soles dos: l'estació seca i l'estació plujosa; puix en elles varia dràsticament el règim de pluges, pero no varia molt la temperatura. A partir del paralel 7° s'observen els canvis estacionals encara que molt més del punt de vista de les pluges que del de les temperatures.

Aixina que, depenent de la latitut i de l'altura, els canvis meteorològics a lo llarc de l'any poden ser mínims, com en la zona equatorial, o màxims, com en les zones de latituts miges (incloent les zones subtropicals), a on se presenten nítidament les quatre estacions, que són primavera o primavera d'estiu, estiu, primavera d'hivern o autumne i hivern i que afecten als sers vius. En general, encara que es parla de quatre estacions, hi ha zones de la Terra a on soles n'existixen dos, l'humida i la seca (zones monsòniques, zones intertropicals de sabana, etc.).

En la meteorologia la divisió de l'any en estacions és llaugerament diferent cada any:

  • Primavera d'hivern o autumne: trimestre en descens de temperatura, en esta época comencen a caure les fulles dels arbres i plantes (setembre, octubre i novembre en l'hemisferi nort; març, abril i maig en l'hemisferi sur).
  • Hivern: trimestre en menor temperatura, en esta época pot nevar en les zones que estan fòra del tròpic (decembre, giner i febrer en l'hemisferi nort; juny, juliol i agost en l'hemisferi sur).

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]