Fonc

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Bolet cabriter (Cantharellus cibarius)

Els foncs (Fungi) són un regne d'organismes de cèlules eucariotes pluricelulars i de digestió externa. Els foncs, també nomenats eumicots ("foncs autèntics" o "eumicets"), formen un grup monofilètic que és filogenèticament diferent dels mixomicets i els oomicets, morfològicament similars.

Els foncs són organismes heteròtrofs que posseïxen una paret celular quitinosa, i la majoria d'espècies creixen en forma de filaments multicelulars nomenades hifes, que formen un miceli; algunes espècies també creixen com cèlules individuals. La reproducció sexual i asexual dels foncs se sol fer per mig d'espores, a sovint produïdes en estructures especialisades o en fructificacions. Alguns han perdut la capacitat de formar estructures reproductives, i es propaguen únicament per creiximent vegetatiu.

Els llevats, floridures i bolets són eixemples de foncs. La disciplina de la biologia que estudia els foncs és la micologia, i a sovint se la considera part de la botànica, encara que els foncs estan més propencs als animals que a les plantes.

Enllaços externs[editar | editar còdic]