Frontera

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Frontera Brasil-Uruguai, entre les ciutats de Yaguarón i Riu Branco

La frontera és una franja del territori situada entorn als llimites internacionals.

El terme frontera es referix a una regió o franja, mentres que el terme llímit està lligat a una concepció imaginària.

Els Estats tenen una característica essencial: la sobirania, açò és, la facultat d'implantar i eixercir la seua autoritat de la manera en que ho creen convenient. Perque l'eixercici de la sobirania per part dels Estats no perjudique atres nacions, es creguen llímits definits en porcions de terra, aigua i aire. En el punt precís i exacte que estos llímits arriben al seu fi és quan es parla de fronteres.

Les fronteres al contrari del que moltes vegades es crega, no es demarquen únicament quan hi ha terra pel mig, puix hi ha diferents tipos de fronteres: aérees, territorials, fluvials, marítimes i lacustres.

Açò vol dir que, en molts cassos, la frontera d'un país en un atre no es troba definida a soles a on hi ha terra, puix en alguns casos eixa divisió s'efectua utilisant rius, mars, etc.

Les fronteres es caracterisen per l'alt grau de vigilància, per a evitar entrades en massa d'immigrants, de drogues, etc.

El cas de la frontera aérea és utilisada per a poder controlar el cel del país (un avió que desige passar per l'espai aéreu d'un Estat alié a aquell d'a on prové ha de demanar autorisació, en cas contrari el govern del dit Estat pot considerar que el seu espai aéreu està sent invadit, lo que pot conduir que es prenguen decisions extremes que poden arribar fins al derrocament de l'aeronau).

L'important és saber que les fronteres són les que demarquen la sobirania i el territori d'un país, i que el dit territori no és a soles terrestre, sino també aéreu, lacustre, marítim i fluvial.

¿Com saber a on està ubicada una frontera?[editar | editar còdic]

Per a la delimitació de fronteres s'utilisen, la majoria de vegades, aspectes visibles de la geografia d'un país; per eixemple, si hi ha moltes montanyes, s'utilisa el pic més alt o el fi de la cadena montanyosa. En els rius succeïx alguna cosa semblant: si la frontera és un riu, la divisió territorial es definix en cada una de les vores d'este.

En les fronteres marítimes i aérees és diferent; en estos casos s'establixen llínees imaginàries, jurídicament establides i que són visibles en mapes i per mig de coordenadas.

Classes de fronteres[editar | editar còdic]

Existixen també diversos tipos de frontera, a saber:

  1. Frontera cultural
  2. Frontera econòmica
  3. Frontera social
  4. Frontera natural: és aquella que separa un territori per mig d'un accident geogràfic. Eixemple rius, valls, montanyes

Originàriament la paraula té una connotació militar, ya que fa referència al "front de batalla", per això a voltes s'utilisa a soles el terme "llímit" o "llímit geogràfic".

Un dels punts fronterers més célebres és el nomenat "Checkpoint Charlie " que durant décades va servir de punt de control entre les dos parts separades pel Mur de Berlin.

Referències[editar | editar còdic]