Ginebra

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ginebra, centre i llac Leman

Ginebra (en francés Genève [ʒəˈnɛv], en francoprovençal Genèva [d͡zəˈnɛva]) és la segona ciutat més poblada de Suïssa (despuix de Zurich) i és la ciutat més poblada de la Romandia, la part francòfona de Suïssa. Situada a on el Roine surt del llac Léman, és la capital del Cantó de Ginebra. Mentres que el municipi per si mateix té una població de 191.415 habitants (en decembre del 2010), el Cantó de Ginebra (incloent la ciutat de Ginebra) té una població de 457.628 habitants (en decembre del 2009). Té una aglomeració urbana de 1.240.000 habitants.

Ginebra és una ciutat global, un centre financer i un centre d'interès mundial de la la diplomàcia internacional i el centre més important de cooperació internacional de l'ONU junt en Nova York gràcies a la presència de numeroses organisacions internacionals, incloent la seu de diferents agències de les Nacions Unides i la Creu Roja.

És també el lloc a on es firmaren les Convencions de Ginebra, que es referixen principalment en minimisar els efectes de la guerra sobre civils i presoners de guerra.