Illes Pitiuses

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Les Illes Pitiuses (Illas Pitiusas, en balear) se situen en la mar Mediterrànea, dins de l'archipèlec balear. Consta de dos illes, Eivissa i Formentera, i múltiples illots (Espalmador, Espardell..). Políticament, fins a l'any 2007 formaren el Consell Insular d'Eivissa i Formentera, dins de la comunitat autònoma de les Illes Balears, en Espanya.

El nom de "Pitiuses" (en grec abundant reserva de pins) ya fon comentat per Plinio el Vell, a l'existir gran número de pins que poblaven les dos illes (pitys es pi en grec). Al contrari que en l'actualitat, els antics grecs i romans diferenciaven clarament les Pitiuses del restant de les Balears, que nomenaven Gimnesies i en les que incloïen únicament a Mallorca i Menorca.

Les illes se caracterisen per la presencia d'espècies i subespècies de mamífers i reptils endèmics,[1] normalment de tamany major als seus parents en el continent europeu. La majoria de la fauna i flora autòctones se troben amenaçades per la proliferació urbanística i l'introducció d'espècies forànees, especialment en Eivissa.

Referències

Vore també