Josep Sanchis Grau

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Josep Sanchis Grau
Jaume I i el gat Pumby
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Dibuixant
Naiximent: 19 de juny de 1932
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 2 d'agost de 2011
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Josep Sanchis Grau (Valéncia, 19 de juny de 1932 - 2 d'agost de 2011) fon un dibuixant valencià, creador dels personages "Pumby" (1954) i "Robín Robot" (1972).

Josep Sanchis és una de les grans figures de l'Escola Valenciana del Còmic, encara que també treballà per a l'editorial Bruguera, i del còmic infantil en general.

Biografia[editar | editar còdic]

En una infància marcada per la Guerra Civil Espanyola llegí historietes de Pilar Blasco, Cabrero Arnal, Alex Raymond, Harold Foster i Walt Disney. Posteriorment començà els seus estudis de Belles Arts en l'Acadèmia Sant Carles que compaginà en l'ocupació d'aprenent en una joyeria.

Inicià la seua carrera com a dibuixant en a soles setze anys, en l'any 1948, publicant els seus primers succeïts en el calendari Myrga, i poc més tart començà a treballar per a la revista Jaimito, d'Editorial Valenciana, a on desenrollà a partir de l'any 1954 El soldadito Pepe, el seu primer personage fix.

A pesar de ser ferit accidentalment per arma de fòc en 1950, continuà dibuixant per a l'editorial, per a la revista "Tonellet" i per a la prensa valenciana, donant vida a séries de menor transcendència, com El Machote, El Recluta Policarpo, Pandolfito Cebollínez, Gaspar, etc.

En l'any 1954, en el número 260 de la revista Jaimito, aparegué la seua creació més destacada, el gat "Pumby", en la série del qual l'autor no donava fre a la seua fantasia, conseguint molt pronte conectar en el públic infantil. Tant és aixina que pocs mesos més tart, el 23 d'abril de 1955, es llançà una nova revista en el nom del personage, "Pumby", que aplegaria a superar els mil números, i en decembre de l'any 1959 "Super Pumby", en les pàgines dels quals el felí es transforma en un inusual superhéroe els poders del qual procedixen de l'ingestió de suc de taronja.

Mentrimentres, fon desenrollant noves séries humorístiques per al semanari dirigit al públic femení "Mariló" com Marilín i la moda (1955) i per a "Jaimito" com "El capità Mostachete" (1958), "Sandokancio", "Miguelín i el trenecito" o "Don Esperpento".

A finals dels anys 70 del sigle XX dibuixà també per a l'Editorial Valenciana un tebeo protagonisat pel robot "Mazinger Z", pero no versions del manga original de Go Nagai, sino continuacions de la película taiwanesa d'actors reals de 1978 "The Iron Superman", estrenada en Espanya com "Mazinger Z, el robot de les estreles". La revista tingué el mateix títul que la película, i fon objecte d'una continuació, en històries inèdites, en el títul de "Noves aventures de Mazinger-Z", el robot de les estreles.

Sanchis colaborà intensament en totes les publicacions d'Editorial Valenciana fins a la seua desaparició en l'any 1984, pero açò no li impedí publicar treballs en prensa o en revistes humorístiques d'atres editorials. Són destacables els personages de "Rebuig i la seua colla" (1955) per al semanari infantil Trampolí o "Robín Robot" (1972), per a la revista Zipi i Zape d'Editorial Bruguera.

Durant esta época, algunes persones que es denominaven a sí mateixos com a coleccionistes es portaren els seus originals i li deixaren les reedicions.

En l'any 1996 rebé el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona per tot el treball que havia fet com a historietiste, el qual ha segut estudiat posteriorment per atres jóvens als que ha influït. Javier Mariscal afirmà ans del seu decés que "Pumby" era una de les millors obres de l'historieta espanyola.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]