Llibertat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Inauguració de l'Estàtua de la Llibertat en Nova York l'any 1886, obra de Edward Moran

La llibertat és la capacitat d'escollir. És una idea que inclou el no estar somés a un subjecte diferent d'un mateix, autoritat arbitrària, poder que establixca una alienació, deure, disciplina, o qualsevol condició no estableta pel mateix subjecte. Designa la facultat de la persona humana que li permet decidir portar a terme una determinada obra o no portar-la a terme. En atres paraules, lo que permet a la persona humana decidir si vol fer alguna cosa o no, el fa lliure, pero també responsable dels seus actes.

El lliure albir és un concepte que ha segut discutit durant centenars d'anys, especialment en contexts filosòfics i religiosos. Sol prendre el seu ple sentit en oposició a conceptes tals com: esclavitut, subjecció i opressió o determinisme entre atres.

Atre conceptes relacionats en la llibertat en general són les llibertats cíviques, que són respectades o no per diferents tipo de govern. A diferència de la llibertat a seques, la llibertat cívica és la capacitat de fer actes que no estan inclosos en un determinat sistema penal d'un estat. Estos actes inclouen el dret de reunió i associació, la possibilitat de convocar manifestacions o votar, la llibertat d'eixercir públicament una religió o defendre les pròpies idees.