Llongitut d'enllaç

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

En geometria molecular, la llongitut d'enllaç o distància d'enllaç és la distància mija en el temps entre els núcleus de dos àtoms units per mig d'un enllaç químic en una molècula.

Explicació[editar | editar còdic]

La llongitut d'enllaç es relaciona inversament en l'orde d'enllaç, i creix en els radis dels àtoms que s'enllacen. Quant mayor és l'orde d'enllaç entre dos àtoms determinats, menors seran les llongituts d'enllaços que ells formen.

C-C (simple) C=C (doble) C≡C (triple)
Orden d'enllaç
1
2
3
Distància d'enllaç (pm)
154
134
120

Sobre l'atre factor, la llongitut de l'enllaç és aproximadament igual a la suma dels radis covalents dels àtoms participants en eixe enllaç. Si els àtoms que s'unixen tenen ràdios grans, la distància d'enllaç també ho serà. La llongitut d'enllaç també es relaciona inversament en la força d'enllaç i en la energia de dissociació d'enllaç, ya que un enllaç més fort també és un enllaç més curt. En un enllaç entre dos àtoms idèntics, la mitat de la distància d'enllaç és igual al ràdio covalent. Les llongituts d'enllaç es medixen en les molècules per mig de la difracció de rajos X. L'enllaç entre dos àtoms és distint d'una molècula a una atra. Per eixemple, l'enllaç carbono-hidrogen en el metà és diferent a aquell en el clorur de metil. No obstant, és possible fer generalisacions quan l'estructura general és la mateixa.

Tots els seus enllaços carbono-carbono tenen la mateixa llongitut —139 pm— intermija entre els enllaços senzills típics (154 pm) i els enllaços dobles (134 pm). Tots els ànguls de l'enllaç C-C-C són de 120°.

resonància benzé

Llongituts d'enllaç del carbono en atres elements[editar | editar còdic]

A continuació es mostra una taula en llongituts d'enllaç simple entre carbono i un atre element. Les llongituts d'enllaç estan donades en picòmetros. Per aproximació, les distàncies d'enllaç entre dos àtoms diferents és la suma dels ràdios covalents individuals.

Referències[editar | editar còdic]