Idioma macedoni

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Macedoni»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Macedoni
Македонски
Pronunciació: AFI: Makedonski
Atres denominacions:
Parlat en: Macedònia i part de diferents estats de l'antiga Yugoslàvia
Regió: Balcans
Parlants: 1,5 millons
Rànquing: No està entre els cent primers
Família: Indoeuropea

  Eslava
   Eslau meridional
    Macedoni

estatus oficial
Llengua oficial de: Macedònia
Regulat per: No està regulat
còdics de la llengua
ISO 639-1
ISO 639-2
ISO/FDIS 639-3 [1]
SIL
vore també: llengua

L'idioma macedoni (Македонски, Makedonski), és una llengua del grup oriental de llengües eslaves del sur. És parlat per unes 1,5 millons de persones, pricipalment en la República de Macedònia, a on és llengua oficial. S'escriu en els caracters del alfabet cirílic.

El macedoni té similituts en el serbocroata i el búlgar. El búlgar i el macedoni compartixen similituts tipològiques en el rumà, el grec i el albanés. Estos cinc idiomes comformen la lliga d'diomes dels Balcans, encara que tots són de diferents famílies d'idiomes (el rumà és una llengua romanç, mentres que el grec i el albanés són part de la seua pròpia rama en la família indoeuropea).

El macedoni és la llengua oficial en la Macedònia, i oficialment reconeguda en el districte de Korçë, en Albània. Se parla també en Sèrbia (incluint Kosovo) i Montnegre.

El macedoni és la única llengua eslava, a part del búlgar, que no té casos de sustantius, pero té tres artículs definits, que són gastats com sufixes.

Per a escriure el alfabet cirílic macedoni, una variant cirílica composta per 31 lletres. Esta, junt en el glagolític, fon una antiga escritura eslava, gastada per el antic eslau eclesiàstic. Únicament el cirílic perviu fins a hui, probàblement perque les lletres han segut més simples i depreses fàcilment, des de la seua introducció al poble eslau, per erudits com San cirili, per mig dels escrits cristians.

El macedoni s'impartix com a matèria en varis centres universitaris dle món i en totes les universitats de la ex Yugoslàvia.

Vore també

Llengües eslaves
Rus · Ucranià · Bielorrús · Chec · Eslovac · Serbocroata · Croata · Serbi · Bosni · Esloveny · Búlgar · Macedoni · Antic eslau · Montenegrí · Polac · Sòrap · Casubi