Mascarell

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Portal de l'horta
Portal de Valéncia


Mascarell és una chicoteta població amurallada que pertany al municipi de Nules, en la comarca de la Plana Baixa. Ya antigament, junt a Moncofa i Vilavella, pertanyia a la Baronia i Marquesat de Nules, i va passar a ser pedania d'esta última vila a finals del sigle XIX. En l'actualitat seguixen vivint en Mascarell unes 208 persones. Situada a 1 km de Nules, es tracta d'una localitat en un gran valor patrimonial, destacant el recint amurallat d'orige migeval que rodeja per complet a la pedania (sent l'única població totalment amurallada de tot el Regne de Valéncia).

Història[editar | editar còdic]

Mascarell té un orige lligat a l'expulsió dels musulmans de la veïna població de Burriana, el primer document que es té del poblat és de l'any 1310. En 1233, Jaume I, es va fer en Burriana expulsant als moros, establint-se estos en el llímit entre Nules i Burriana, o siga, Mascarell. La construcció de les muralles, principal atractiu de Mascarell, daten del 13 de decembre de 1553. Les muralles estaven rodejades per un fos que en l'actualitat ha segut convertit en séquia de rec.

Despuix de l'expulsió dels moriscs, Mascarell quedà pràcticament despoblada, i fins a ben entrat el sigle XVIII no es va superar la crisis del despoblament.

Patrimoni[editar | editar còdic]

Destaca la seua casa consistorial de finalss del s. XVIII (de proporcions reduïdes pero equilibrada i digna) i la seua iglésia parroquial de finals del sigle XVII (en interessants esgrafiats semblants als de l'Iglésia de la Sanc de Nules). La muralla és de tapial sense almenar i està feta de calç, terra i rajola, i al centre de cada costat té una torre. Té dos portes d'accés, que conten com dos entrades a la pedania en els costats est i oest (sent la del portal de Valéncia la principal actualment), i la planta de la vila és casi quadrangular.

Tot el conjunt arquitectònic de la vila va ser declarat com Be d'Interés Cultural en l'any 1995.

Festes[editar | editar còdic]

  • Festes de Mascarell: l'última fi de semana del més d'agost, Mascarell celebra les seues festes pròpies, en verbenes, balls, bous, i jocs infantils.
  • Fira Medieval de Mascarell: la Fira Medieval és de recent creació (des de l'any 2007), i conta en infinitat de parades dedicades a l'artesania, alimentació, animació... Tots els participants recreen la "escenografia" de l'época medieval, i la primera edició de la mateixa va obtindre un acolliment de més de 60.000 visitants.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]


Municipis de La Plana Baixa

Aïn    Alcúdia de Veo    Alfondeguella    Almenara    Les Alqueries    Artana    Bechí    Borriana    Chilches    Eslida    La Llosa    Moncofa    Nules    Onda    Ribesalbes    Suera    Tales    La Vall d'Uxó    Vilarreal    La Vilavella