Matarranya

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Matarraña/Matarranya
País Espanya
Província Terol
Àrea 933.00 km²
Habitants
Densitat
8894 hab..
hab./km²
Localización de Matarraña (Aragón).svg

Matarranya (en castellà i aragonés oriental, Matarraña) és una comarca d'Aragó situada a l'est de la província de Terol. La seua capital administrativa és Valderrobres. El seu territori correspon aproximadament en la conca del riu Matarranya més la part aragonesa de la conca del riu Algars o Algás.

Geografia

Llimita al nort en el Baix Aragó-Casp, a l'est en la província de Tarragona, al sur en la província de Castelló i a l'oest en el Baix Aragó. La comarca del Matarranya es sol considerar part del Baix Aragó Històric. Pertany a l'anomenada Franja, i en tots els municipis la llengua local està entre les varietats classificades com a aragonés oriental, encara que en alguns pobles tocant de la Comunitat Valenciana, els habitants afirmen espontàneament parlar valencià.

Història

La llei de creació de la comarca és la 7/2002 del 15 d'abril de 2002. Es va constituir l'1 de juny de 2002. Les competències li varen ser traspassades l'1 de juliol de 2002.

Municipis del Matarranya

La comarca comprén els següents municipis, per orde alfabètic:

Administració

En la comarca del Matarranya segons els resultats en les eleccions se forma un Consell en el seu president, el secretari i els vocals.

Vore també

Enllaços externs