Patafísica

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Patafisica»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Títul de Sátrapa de Boris Vian "avec les Sublimes Privilèges que De Droit" (en els sublims privilegis que li corresponen conforme a Dret) mes avall en el centre: Pataphysici Sig. (sigillum) Collegii. Sagell del Colege de Patafísica.)

La Patafísica és un moviment cultural francés del sigle XX vinculat al surrealisme. El nom prové de l'obra "Gests i opinions del doctor Faustroll, patafísic" d'Alfred Jarry. A partir de la seua llectura, alguns admiradors escomençaren a practicar una ciència paròdica nomenada patafísica, dedicada «a l'estudi de les solucions imaginàries i les lleis que regulen les excepcions».

La paraula «patafísica» és una contracció de ἐπὶ τὰ μετὰ τὰ φυσικά («epì tà metà tà fysiká»), que es referix ad allò que es troba «al voltant» de lo que està «despuix» de la Física'.

La patafísica es basa en el principi de l'unitat dels oposts, i es torna un mig de descripció d'un univers complementari, constituït d'excepcions. En l'univers d'Alfred Jarry tot és anormalitat, a on la regla és l'excepció de l'excepció. La regla és lo més extraordinari, i això explica i justifica l'existència de la anormalitat.

En l'any 1948, com a burla dels coleges professionals o les acadèmies de l'art i les ciències, Mélanie Li Plumet, Oktav Votka i J-H Sainmont fundaren el Colege de Patafísica, una organisació dedicada a difondre la patafísica, que otorgava títuls resonants als seus membres. A lo llarc dels anys, numerosos artistes varen ser cooptats com «Sàtrapes» i/o participants del Colege de patafísica, entre ells Raymond Queneau, Enrico Baj, Borís Vian, Eugène Ionesco, Jean Genet, Jacques Prévert, Joan Miró, Umberto Eco i Fernando raval.

Un autor americà, Pablo López, va crear també una adició a la ciència nomenada la patáfora (en particular, en Clos-te ' Pataphysics, 1990 i Pataphors, Universitat d'Hollins, 1994). Els Carnets du Collège de 'Pataphysique n°22 (decembre 2005) donen una série d'eixemples de patàfores lliteràries ilustrades fotogràficament.

En març de l'any 2007, un periodiste va escriure un artícul per al periòdic chilé Granvalparaiso sobre l'us de patàfores pel govern chilé.

Patafísica en Valéncia

Valéncia és terra en la que ha trobat resò la Patafísica. Des de l'any 1990 opera en Valéncia El Otro Ilustre Colege Oficial de Pataphysica de Borriana, Castelló, que en els seus espectàculs realisa una mescla de música i teatre, tot en clau absurda, decadent i surrealista. Actualment continuen actuant pels escenaris valencians i espanyols.

Enllaços externs

Vore també

Bibliografia

  • Roger Shattuck, "El umbral de la Patafísica", publicat en Au Seuil de la Pataphysique.

Referències