Pelegrins de les Useres

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Els Pelegrins de les Useres és una festa de caràcter religiós que se celebra anualment en la localitat castellonenca de Les Useres en la comarca de L'Alcalatén.

L'últim divendres del més d'abril, els Pelegrins de les Useres comencen la seua peregrinació. Es tracta d'un pelegrinage de 35 quilómetros en un desnivell de 1.000 metros que s'inicia a les 7 del matí i finalisa en el santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

Els peregrins, vestits en corfolls blaus, deuen recórrer esta senda prenent-se unes poques parades per a alimentar-se i escoltar missa. Alguns trams els realisen descalços. Finalisant el pelegrinage, que es realisa en silenci i orant, deuen dormir en la Cova dels Pelegrins i, al sendemà, retornar al poble. Multitut de rituals i tradicions marquen el pas dels peregrins baix el silenci i respecte de feligresos, de la gent de la vila i visitants únicament trencat pels càntics que demanen a Deu salut, pau i pluja.

Si be els peregrins són sempre en número de 13 i elegits entre els veïns del poble per mig d'un procés de selecció estricte, també poden sumar-se espontàneus, els quals deuen anar darrere d'estos i en silenci.

Història[editar | editar còdic]

A pesar de que no es coneixen be els orígens d'este pelegrinage es creu que va ser instituïda en el temps de Sant Vicent Ferrer quan la zona estava afectada per una epidèmia de pesta negra i una gran sequia.

Atres romeries[editar | editar còdic]

Els últims dies del més d'abril i primers de maig les comarques castellonenques celebren algunes romeries molt arrelades i emblemàtiques. Destacant aquelles que tenen com a destí el Santuari de Sant Joan de Penyagolosa. Podem citar les que es fan des de poblacions com Culla, Vistabella del Maestrat o Chodos.

També se pot destacar la romeria que cada any, l'últim dissabte d'abril, se celebra partint des de l'Iglésia de Catí a Sant Pere de Castellfort. Les primeres referències conegudes daten de l'any 1321. En dita peregrinació poden participar tots aquells que ho desigen a diferència de la d'Useres. La tradició conta que dita romeria se celebrava per a demanar a Sant Pere aigua i pluja i, en temps de pesta, demanar curar als malalts. Al mateix temps, agrair les ajudes rebudes.

Una atra pelegrinació, datada l'any 1514, segons les referències documentals trobades en els archius del Bisbat de Tortosa pero que el seu orige se considera molt més anterior, és la pelegrinació que partix des de la població de Portell de Morella, coneguda com els Pelegrins de Portell, fins a l'ermita de Sant Pere de Castellfort i que es realisa durant la primavera d'estiu.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]