Polític

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
El G20, reunió periòdica d'alts càrrecs polítics per a tractar temes econòmics d'alcanç mundial

Un polític és una persona que se dedica a realisar activitats polítiques. Existixen diverses accepcions del terme:

  1. En primer lloc se referix a persones vinculades a la administració pública, se considera que un polític és tota persona afiliada a un partit polític i que ha segut elegit o nomenat per a tasques associades a organismes, associacions o institucions públiques.
  2. En segon lloc un polític pot referir-se a qualsevol persona afiliada a una associació o grup que desenrolle activitat partidaria, en independència de si ostenten algun càrrec públic.
  3. En països no democràtics o en problemes de representativitat, algunes persones desenrollen activitats polítiques al marge de l'administració, aplegant a convertir-se en presos polítics.

En la majoria de països l'ordenament jurídic considera als polítics elegits o nomenats com representants del poble en el manteniment, la gestió i administració dels recursos públics. Dit ordenament considera que un polític deu velar per l'interés general dels ciutadans i mantindre's dins d'una ètica professional de servici al poble i no cap a sí mateix. La corrupció, la demagògia, el sectarisme i la incompetència son mals que afecten en major o menor mida a la classe política de la majoria de països.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons