Idioma polac

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Polac»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Polac
Polski
Pronunciació: AFI:
Atres denominacions:
Parlat en: Polònia
Regió:
Parlants: 50 millons
Rànquing:
Família: Indoeuropeu

 Eslau
   Occidental
    Lejític
     Polac

estatus oficial
Llengua oficial de: Polònia, Unió Europea, Comtat de Vilna (Lituània)
Regulat per: Rada Języka Polskiego (Consell del Idioma Polac)
còdics de la llengua
ISO 639-1 pl
ISO 639-2 pol
ISO/FDIS 639-3 pol
SIL
vore també: llengua

El polac[1] o polonés[2] és una llengua eslava del grup occidental parlat principalment en Polònia. S'escriu en el alfabet llatí, en gran us de dígrafs i signes diacrítics extres.

El polac se parla principalment en Polònia, pero els emigrants han portat l'idioma en sí mateixos, per lo que n'hi ha un número significatiu de polacparlants en Alemanya, Argentina, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Brasil, Canadà, la República Checha, Eslovàquia, Espanya, Estats Units, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Israel, Kazakstan, Letònia, Mèxic, Països Baixos, Regne Unit, República de Suràfrica, Rumania, Rúsia, Suècia i Uruguay.

Ademés, encara existixen minories polacparlants en les terres anexionades per l'Unió Soviètica despuix de la Segona Guerra Mundial: Bielorrúsia, Lituània i Ucrània.

Estatus oficial

El polac és l'idioma oficial de Polònia, aixina com del comtat de Vilna (Lituània).

Dialectes

El polac té diversos dialectes que corresponen bàsicament a les antigues divisons tribals: els més significatius (en número de parlants) són el de la Gran Polònia (en el noroest), el de la Chicoteta Polònia (surest, el mazovià (Mazòvia i Mazúria) i el silesi (Slaskie, Silèsia). El mazovià compartix algunes característiques en el kashubo, del qual els seus parlants (entre 100.000 i més de 200.000) viuen a l'oest de Gdansk prop de la Mar Bàltica.

N'hi han chicotetes comunitats de parlants dels idiomes bielorrús, ucranià i alemà, aixina com algunes varietats de l'idioma romaní.

Alfabet

L'alfabet polac té 32 caracters; 0 són vocàlics i 23 són consonàntics.

A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O Ó P R S Ś T U W Y Z Ź Ż
a ą b c ć d e ę f g h i j k l ł m n ń o ó p r s ś t u w y z ź ż

També existixen lletres importades d'atres llengües, pero són molt poc gastades.

Q V X - q v x

En els últims temps està de moda usar eixos caracters en la jerga jovenil, com per eixemple en el restaurant varsovià Qchnia, o kuchnia, que significa cuina.

Eixemples

Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i swych praw. Są oni obdarzeni rozumem i sumieniem i powinni postępować wobec innych w duchu braterstwa.

Tots els sers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets i, dotats com estan de raó i consciència, deuen comportar-se fraternalment els uns en els atres.

Vore també

Llengües eslaves
Rus · Ucranià · Bielorrús · Chec · Eslovac · Serbocroata · Croata · Serbi · Bosni · Esloveny · Búlgar · Macedoni · Antic eslau · Montenegrí · Polac · Sòrap · Casubi