Socialisme

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El socialisme és una ideologia de economia política que designa aquelles teories i accions polítiques que defenen en principi un sistema econòmic i polític, basat en la propietat o possessió democràtica dels sistemes de producció, el seu control administratiu colectiu, no-estatal o estatal, i del control democràtic de les estructures polítiques civils per part dels ciutadans. Per això el socialisme s'associa, sense ser necessàriament, a idees que van des de la busca del be comú i la igualtat social fins al socialisme d'Estat o el intervencionisme, definicions de socialisme o dels seus métodos que poden variar dràsticament segons l'interlocutor.

En resum apoderar als que realisen la vida social i economia d'una societat en conte de donar-li poder a soles a aquells que les puguen comprar o concentrar el control d'ella (i inclús elaborar mecanismes per a evitar-ho d'arrel), d'ací el seu caràcter originàriament anticapitalisme|anticapitaliste. En principi és a açò a lo que en el sigle XIX, en el context d'un procés de proletarisació massiu produït per l'ascens del capitalisme industrial, es va denominar moviment socialiste i en alguns llocs moviment de reforma del treball.

És un terme polític, que Roman fortament vinculat en l'establiment d'una classe treballadora organisada, creada ya siga per mig de revolució o evolució social o per mig de reformes institucionals, en el propòsit de construir una societat sense classes estratificades o subordinades unes a atres. La radicalitat del socialisme no es referix tant als métodos per a conseguir-ho sino més als principis que es perseguixen.

Al socialisme se li atribuïx el principi següent: "de cada u, segons la seua capacitat; a cada u, segons les seues necessitats".

Vore també[editar | editar còdic]