Sonella

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Sonella
Riu Sonella

Llongitut: 42 km
Altura del naiximent: 849 msnm
Cabal mig: De setembre a maig 8 m³/s
Superfície conca: 238,7 km²
Conca hidrogràfica: Confederació Hidrogràfica del Xúquer
Països que travessa: Espanya
Desembocadura: Mar Mediterràneu
Ample desembocadura: 20 m


El riu Sonella, situat al sur del riu Millars i al nort del riu Palància, discorre per la província de Castelló. Naix en L'Alcúdia de Veo i baixa fins a Tales, on se troba en el seu afluent, el barranc de Castro procedent de Suera, a continuació aplega a Onda passa a Bechí i aixina fins a desembocar en Burriana. Rep varios noms a lo llarc del seu curs: riu Veo, riu Sonella, riu Sec o riu Anna.

En la pràctica els rius Veo, Sonella, Sec i Anna son una sola unitat hidrogràfica en distintes denominacions. Son rius de chicoteta llongitut en llarcs periodos secs i fortes avingudes, característiques que poden assignar-se també a les chicotets rambles que existixen en les conques immediates d'estos rius i que aboquen directament al mar.

El riu Sonella i el riu Belcaire drenen entre abdós la totalitat de l'extrem oriental de la Serra d'Espadà, adinsant-se l'acció del riu Sonella fins al pic de la Rápita entre Vilamalur i L'Alcúdia de Veo.

Al seu pas pel terme municipal de L'Alcúdia de Veo la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a petició de la Comunitat de Regants d'Onda construí en 1953 el pantà de Benitandús (o d'Onda), que abastix d'aigua als cultius d'Onda. Un canal de varios quilómetros unix el pantà en el sistema de sequies de dit terme municipal.

Riu Veo

El riu Veo se forma en la Serra d'Espadà per l'unió de varios barrancs, principalment el Xinquer. Aigües avall de L'Alcúdia de Veo el riu és conegut en este nom i ya en el terme de Tales, confluïx en el barranc de Castro, de la seua unió se formarà el riu Sonella.

Riu Sonella

El Riu Sonella és una corrent d'aigua intermitent i estacional que se forma per l'unió del riu Veo i la Rambla de Castro, en el municipi de Tales. Va en direcció est i passa al terme d'Onda, creuant al sur de dita població.

Riu Sec

Poc despuix, el riu rep per la seua banda dreta l'afluència del riu Anna o rambla d'Artana i a la corrent resultant d'esta unió se la denomina Riu Sec de Bechí i posteriorment Riu Sec de Borriana o riu Anna. En este tram a soles du aigua en els periodos de pluges. La seua llongitut des de l'unió dels dos rius és de 18 km

Referències