Wiki

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Una wiki (del hawaià wikiwiki, ràpit) és un lloc web colaboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'una wiki poden d'esta manera crear, modificar, enllaçar i borrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Una de les wikis més conegudes és Wikipedia [1].

Les característiques de les wikis, les convertixen en una ferramenta efectiva per a l'escritura colaborativa, i cada volta són més usades en empreses i comunitats com a webs i intranets econòmiques i eficaces per a la gestió del coneiximent. Molts proyectes estan oberts al públic en general, accessibles per a qualsevol que disponga de conexió a Internet, i permeten fer edicions sense cap tipo de filtre previ.

Ward Cunningham va crear, el 25 de març del 1995, la primer wiki, nomenada WikiWikiWeb (el nom prové del "wiki wiki bus", l'autobús llançadora de l'aeroport de Honolulu i la descrigué com "la base de senyes en llínea més simple que provablement pot funcionar" [2].

Confiança en els continguts[editar | editar còdic]

Els crítics dels sistemes wiki oberts, sostenen que estos sistemes es poden manipular fàcilment, mentres que els defensors sostenen que la comunitat d'usuaris pot detectar el contingut falsejat i corregir-lo.[1] Lars Aronsson, un especialista de sistemes, resumix la controvèrsia de la següent manera:

Moltes persones, quan primer es donen conte del concepte wiki, creuen que un lloc web que pot ser editat per qualsevol es convertirà en una web inútil degut a l'aportació de senyes destructives. És com si s'oferirem pots d'esprai gratuïts propet d'una paret grisa. L'únic resultat provable serien grafits llejos i marques simples, i els esforços artístics no arribarien molt llunt. A pesar d'això, pareix que funciona molt be.[3]

Referències[editar | editar còdic]

  1. 1,0 1,1 "wiki", Encyclopædia Britannica, 2007
  2. Ward Cunningham's original description of Wiki.
  3. Richard Heigl, Markus Glaser, Anja Ebersbach(2006), p.10.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

  • WikiWikiWeb (anglés)
  • WikiWikiWeb, el wiki original (en anglés).
  • Wikimatrix Web que permet la comparativa de diferent software wiki
  • TikiWiki (anglés) - El programa lliure per a les teues wikis i moltes atres funcionalitats enllaçades més
  • TiddlyWiki - Wiki portàtil (anglés)