Francisco Maestre Laborde-Bois

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Francisco Maestre en l'any 1913

Francisco Maestre Laborde-Bois (Valéncia, 1872-1920) fon un advocat i polític espanyol. Era comte de Salvatierra d'Àlava pel seu matrimoni en Dolores Gómez-Medeviela i Pocurrull.

Biografia[editar]

Es va llicenciar en Dret per l'Universitat de Valéncia. Va ser primer regidor i despuix Alcalde de Valéncia pel Partit Conservador entre els anys 1903 i 1904 i entre 1913 i 1915. El seu fort caràcter i capacitat per a enfrontar-se a situacions de conflicte li varen portar a ocupar diversos governs civils, en circumstàncies complexes, com els de Sevilla, Cadis i Barcelona.

Durant la seua etapa en Catalunya, els moviments obrers i anarquistes, que reclamaven immediats canvis socials, varen provocar revolucions proletàries, també castrenses i burgueses, la repressió dels quals li va ser encarregada. Açò li va crear moltes enemistats. De fet, instalat de nou en Valéncia en l'any 1920, Francisco Mestre va ser assessinat, junt en la seua esposa i la seua cunyada, la marquesa de Teulares, mentres tornava a sa casa despuix de fer un passeig pel port. Uns desconeguts es varen acostar al coche en que viajaven, i els varen disparar.

Referencies[editar]

  • Zabala Rodriguez-Fornos, Fernanda.125 valencians en l'història. Carena Editors, S.L. 2003. ISBN 8487398642

{{Traduït de|es|Francisco Maestre