Ruta dels Monasteris de Valéncia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Claustre del Monasteri de Sant Jeroni de Cotalba, en Alfauir, inici de la Ruta dels Monasteris.
El Vall de La Murta y la Casella, pel que transcorrix la Ruta dels Monasteris.
Panorámica del Monasteri d'Aigües Vives, ubicat en Carcaixent.

La Ruta dels Monasteris de Valéncia (GR-236) és una ruta religiosa, cultural i turística inaugurada en l'any 2008.[1][2]Esta ruta unix cinc històrics monasteris tots ells situats en les comarques centrals de la Província de Valéncia a lo llarc de 90 km. La ruta te el seu inici en la ciutat de Gandia i finalisa en Alzira, travessant les comarques valencianes de La Safor, Vall d'Albaida i la Ribera Alta.

Monasteris[editar]

La Ruta dels Monasteris de Valéncia comprén la visita als següents monasteris, tots enclavats en la província de Valéncia, en el següent orde de visita:

Itineraris[editar]

La ruta pot realisar-se a traves de quatre itineraris diferenciats:

 • A peu, acondicionada i senyalisada per a la pràctica del senderisme.
 • En coche.
 • En bicicleta de montanya, acondicionada i senyalisada per a la pràctica de BTT.
 • A cavall, senyalisada i homologada per la Real Federació Hípica Espanyola (RFHE).

Tots els itineraris són diferents i no discorren exactament per els mateixos municipis; pero tots els traçats passen per tots els monasteris.

Itinerari a peu[editar]

El itinerari a peu discorre per la senda de Gran Recorregut GR-236 homologada per la Federació Valenciana de Montanyisme. El GR-236 es el còdic internacional del traçat a peu de la Ruta dels Monasteris. Recorre 17 municipis de la província de Valéncia a lo llarc d'antigues sendes històriques migevals com el Pas del Pobre, sendes de montanya, camins reals i rurals i antigues vies de ferrocarril.

El GR-236 escomença en l'estació de Renfe de Gandia i finalisa en l'estació de Alzira passant pels següents monasteris i en este orde:

La Ruta dels Monasteris a peu requerix de 2 a 4 jornades depenent de la distancia que es desige realisar cada dia. Existix una senda principal (3-4 dies) i atre recorregut que acurta la senda (2-3 dies), pero en esta última es queda sense visitar el Monasteri del Corpus Christi de Lluchent.

Senyalisació GR-236[editar]

La senda GR-236 es troba molt ben senyalisada a lo llarc de tot el seu recorregut i a soles és necessari prestar atenció a les senyals que el pelegrí o excursioniste es trobarà a lo llarc del camí. Totes les senyals es troben en bon estat ya que la ruta s'inaugurà en l’any 2008.

La senda està perfectament senyalisada de principi a fi, des de l’estació de RENFE de Gandia fins a l’Estació de RENFE d’Alzira. N'hi han pals indicatius en les bifurcacions problemàtiques en senyals d`'ubicació (indiquen on et trobes) i de direcció (indiquen el temps i la distància fins al següent poble o Monasteri). Són blanques i roges i totes porten el còdic de la senda (GR-236). Cada 40-50 metros hi ha marques de pintura en el sol (2 llínees paraleles; blanca la de dalt i roja la de baix). Quan la senda travessa un núcleu urbà llavors desapareixen les marques de pintura i apareixen plaques metàliques de 10 x 10 cm. colocades també en el sol, en el logotip de la Ruta dels Monasteris i una flecha que indica la direcció a seguir.

Itinerari Principal[editar]

 • Recorregut: 75 km
 • Duració: 3-4 dies
 • Inici: Estació de Renfe de Gandia.
 • Fi: Estació de Renfe d'Alzira.

L'itinerari principal del GR-236 travessa las següents poblacions:

Itinerari Curt[editar]

 • Recorregut: 55 km
 • Duració: 2-3 dies
 • Inici: Estació de Renfe de Gandia.
 • Fi: Estació de Renfe d'Alzira.

El GR-236 es dividix en dos en l'entrada del Monasteri de Sant Jeroni de Cotalba i s'unix de nou a uns 500 mts. abans d'entrar en el municipi de Barig.

L'itinerari curt del GR-236 recorre los següents municipis:

Itinerari en coche[editar]

Tots los vehículs poden recórrer tota la Ruta por carretera, excepte los autobusos de 50 persones en avant. Per a este tipo d'autobusos, el Port de Bárig i el de La Drova resulten perillosos. En este cas seria recomanable canviar el recorregut de Gandia a Simat de Valldigna per la N-332 i mes tart per la carretera CV-50. El ramal principal del GR-236 travessa els següents núcleus urbans i en el següent orde:

Itinerari en bicicleta[editar]

Respecte al traçat de la Ruta en bicicleta de montanya, es tracta d'una ruta circular de 123 km. A lo llarc de tot el recorregut, el traçat per a bicicletes conta en la seua pròpia senyalisació, homologada en Europa. Este traçat recorre un total de 22 municipis, incloent 3 municipis que no estan en el restant de traçats, concretament Xeresa, Xeraco i Tavernes de la Valldigna.

El traçat per carretera resulta perillós per a recórrer-lo en bicicleta. Els següents trams del traçat per carretera del GR-236 es poden fer també en bicicleta:

 • Gandia-Almoines-Beniarjó-Palma de Gandia-Monasteri de Sant Jeroni de Cotalba-Ròtova-Alfauir-Almiserà.
 • Lluchent-Convent del Corpus Christi.
 • Simat de la Valldigna-Monasteri de la Valldigna-Convent d'Aigües Vives-Barraca d'Aigües Vives.
 • Monasteri de la Murta-Alzira-Estació Renfe d'Alzira.

Itinerari a cavall[editar]

Es tracta del primer itinerari d'estes característiques homologat en Espanya per la Real Federació Hípica Espanyola (RFHE) i el seu còdic es el IE-001. Es el primer itinerari d'Espanya i el segon d'Europa en ser homologat com a ruta eqüestre.

La nova ruta eqüestre seguix pràcticament el mateix recorregut que la ruta a peu pero en alguns canvis, pensats per a adequar-se millor al pas dels cavalls.

La ruta a cavall escomença en el Monasteri de Sant Jeroni de Cotalba, en plena naturalea, i no en Gandia. Recorre mes de 80 km fins al Monasteri de la Murta d'Alzira, i afig la visita de la localitat de Benicolet. La senyalisació es de color ocre i incorpora senyals a on s'indica, a banda del camí a seguir, a on es troben els estables, abeuradors i atres elements per al cuidat dels cavalls.

Per a l'implantació d'esta senyalisació s'ha seguit el model europeu i esta ruta servira de patró para las futures rutes eqüestres d'Espanya.

El Pas del Pobre[editar]

El "Pas del Pobre" és el tram final de la Ruta dels Monasteris i u dels més emblemàtics de tot el recorregut. El caminant fruirà d'espectaculars panoràmiques dels valls d'Aigües Vives, la Murta i la Casella, abans de arribar al final de la ruta, en Alzira i el Monasteri de la Murta. El motiu de la seua existència fon la proximitat de tres cenobis: el Monasteri de la Valldigna, el Convent d'Aigües Vives i el Monasteri de la Murta.

Durant l'Edat Mija l'home concebia l'estància en la terra com una pelegrinació a l'eternitat, de manera que la costum de visitar llocs sagrats era freqüent. Els monasteris eren també uns bons llocs per a menjar o pernoctar, i els transeünts procuraven l'atenció de les seues hostajeries, ben regentades pels monges. A lo llarc de l'any acodien per esta senda multitut de pobres demanant la caritat i el cuidat dels beneïts flares, d'ahí el nom de “Pas del Pobre”. Esta senda històrica ha segut recuperada, revalorisant aixina l'importància natural i cultural de la Ruta dels Monasteris de Valéncia.

Credencials[editar]

La "Ruta de los Monasteris de Valéncia" conta en les seues pròpies credencials per als pelegrins i excursionistes, que es cunyen a lo llarc dels diferents monasteris, per a acreditar la seua visita. Es poden arreplegar en l'Oficina de Turisme de Gandia. Esta credencial acredita l'eixida des de l'Estació de RENFE de Gandia fins a l'arribada a Alzira, el final de la Ruta.

Informació turística[editar]

 • Informació Turística de Gandia

Avda. Marques de Campo s/n 46701 Gandia (Valencia) Telf 96 287 77 88 www.visitgandia.com

 • Oficina de Turisme de Ròtova

Plaça Major 7 - 46725 Ròtova (Valencia) Telf 96 283 53 16

 • Informació Turística de Tavernes de Valldigna

Avda. Marina s/n 46760 Tavernes de Valldigna (Valéncia) Telf 96 288 52 64 www.valldignaturisme.org

 • Informació Turística de Alzira

Plaça del Regne 46600 Alzira (Valéncia) Telf 96 241 95 51 www.alzira.es

 • Oficina de Turisme de Simat de Valldigna

Passeig 9 de Octubre, s/n 46750 Simat de Valldigna (Valéncia) Telf 96 281 09 20

Vore també[editar]

Referencies[editar]

Enllaços externs[editar]

Commons