Wenley Palacios

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Eduardo Wenley Palacios Carreras
Wenpal.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Advocat i escritor
Naiximent: 1931
Lloc de naiximent: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 26 de març de 2020
Lloc de defunció: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya

Eduardo Wenley Palacios Carreras, conegut popularment com a Wenley Palacios, (Castelló, 1931 - 26 de març de 2020), fon un advocat i escritor valencià.

Biografia[editar]

Wenley Palacios naixqué en el cèntric carrer d'Enmig de la ciutat de Castelló de la Plana, s'agüelo matern fon Ricardo Carreras, un dels fundadors de la Societat Castellonenca de Cultura (SCC), ell despertà l'interés en la família per les arts i la lliteratura.

Se casà en Luisa Oliver, que fon alcaldesa de Vilafamés, i el matrimoni tingué dos fills, Wenley i Javier.

Estudià en els jesuïtes de Valéncia, més tart estudià en l'Universitat de Deusto Dret i Economia. Una volta acabats els estudis tornà a Castelló en l'any 1954. S'integrà en la vida social i cultural castellonenca participant en diverses activitats culturals.

Obtingué el premi Flor Natural de les Festes de la Magdalena de l'any 1956.

En 1958, organisa el II cicle d'Art Mediterràneu en Castelló, intervenint molts destacats pintors i artistes com Ciric Pellicer i Aguilera Cerni, participant Camilo José Cela.

Wenley Palacios fon gran amic del pintor castellonenc Joan Ripollés, conegut popularment com Ripo.

Donà conferències i vibrà en la necessitat cultural de la seua ciutat. Es dedicà a la decoració, intervenint en l'estètica d'alguns establiments de la ciutat.

En l'any 1960, a la tornada del seu viage de nóvios, començà l'eixercici de l'adbogacia, dedicant-se plenament ad ella. Ha intervingut en casos molt significatius per a la província de Castelló, com fon el cas d'Imepiel.

Poeta, escritor, articuliste del periòdic Mediterráneo, tertulià habitual en TV de Castelló i més tart en Castàlia TV que dirigia el popular Josety. Foren molt famoses les seues tertúlies sobre temes d'actualitat política, social, econòmica o deportiva.

Amant del deport i de la seua terra, Wenley fon conseller del Club Deportiu Castelló. Bon aficionat albinegre, ell junt a Manolo Godoy, a qui li unia una estreta relació personal, i Isidoro Gasque, varen ser decisius per a que el club albinegre no desapareguera en la temporada 96-97, afavorint la transició per a l'arribada d'Antonio Bonet a la presidència del club.

Wenley Palacios fon un home sensible a les carències i canvis socials i sobretot rebel davant la manipulació.

Obra[editar]

  • El Belén de un poeta (Castelló, 2003). Servici de Publicacions de la Diputació de Castelló. ISBN: 978-84-89944-99-2

Cites[editar]

Hi ha alguns que s'empenyoren en dir que el català i valencià són lo mateix, que som catalans i coses aixina, incomprensibles si coneixes l'Història
Wenley Palacios. Entrevista realisada per Maria Dolors Miralles - Associació Cardona Vives
¿Qué opina d'este confusionisme que nos han creat en el valencià i el català? Encara que actualment hi ha una pandèmia de filòlecs, crec que és un assunt estrictament polític i no llingüístic. Ho vaig comprendre quan vaig sentir les declaracions d'un professor català en TV3 en les que dia: "si el valencià no és català, mai farem els països catalans"
Wenley Palacios. Entrevista realisada per Maria Dolors Miralles - Associació Cardona Vives

Referències[editar]

Enllaços externs[editar]