Mediterráneo

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El periòdic Mediterráneo és un periòdic valencià editat en Castelló de la Plana, en una periodicitat diària.

El Mediterráneo fon fundat en l'any 1938, durant la Dictadura franquista i que formà part de l'anomenada cadena de prensa del «Moviment». Des de l'any 1992 forma part del grup de comunicació català nomenat Grupo Zeta.

Història[editar | editar còdic]

El diari Mediterráneo naixqué en 1938, en adquirir FET y de las JONS —el partit únic de la Dictadura franquista— les instalacions del Diario de Castellón.​ El primer número del Mediterráneo va eixir al carrer el 14 de juny de 1938, baix el subtítul de Diario de Castellón.​ Durant el franquisme el periòdic va pertànyer a la cadena de Prensa del Movimiento.​ A pesar dels seus orígens ideològics, en el pas del temps el diari va evolucionar cap a una llínea editorial cada volta menys ideològica i més «castellonenca».​ En la década de 1960 el periódic Mediterráneo era un de pocs periòdics rendables de la «Prensa del Moviment».​ Durant l'etapa franquista per la direcció del diari varen passar successivament Carlos Briones González, Jaime Nos Ruiz —director entre 1943 i 1974—,​ José María Marcelo, Luis Herrero i José Luis Torró.

Despuix de la mort de Franco, en 1977 el diari es va integrar en l'organisme estatal Mijos de Comunicació Social de l'Estat (MCSE).​ En l'any 1984 el Mediterráneo va ser posat en subasta i la societat PECSA (Promociones y Ediciones Culturales) el va adquirir.​ En l'any 1992 el diari va entrar en l'òrbita del grup de comunicació català Grupo Zeta,​ nomenant director a Jesús Montesinos i produint-se la transició del diari cap a la seua integració en el holding multimèdia.

En posterioritat adoptaria el nom de El Periódico Mediterráneo —en clara referència al diari matriu del grup Zeta, El Periódico de Catalunya—, encara que en molts casos seguix sent conegut simplement com el Mediterráneo. En l'any 2005 Jesús Montesinos és substituït en el càrrec per José Luis Valencia que té com a objectiu principal consolidar la posició dominant del Mediterráneo en el mercat editorial i de prensa en Castelló i d'ampliar l'oferta editorial de PECSA.

La prensa en Castelló[editar | editar còdic]

Fins a la Guerra Civil s'editaven en la ciutat de Castelló un total de sèt periòdics diaris:

Tots ells han desaparegut. El periòdic local Mediterráneo aparegué en l'any 1938, utilisant tot l'utillage de Diario de Castellón.

Enllaços externs[editar | editar còdic]