Victòria (Seichelles)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Victòria, capital de les Seichelles.

Victòria, a voltes nomenat Port Victoria o Mahé, és la capital de Seichelles, situada en el sector nordest de l'illa Mahé. La seua població era de 26.450 habitants en 2010, [1] representant prop d'un terç de la població total de la nació.

Al principi, fon establida sèu del Govern Colonial de Regne Unit. Les seues coordenades són: 4°37' Sur, 55°27' Est (-4.61667, 55.45). [2]

Les principals exportacions de Victòria són vainilla, cocos, oli de coco, closca de tortuga, sabó i guano.

Les atraccions de la ciutat inclouen la torre del rellonge nomenada Little Ben, la sèu de la Talle, el Jardí Botànic de Victòria, el Museu Nacional d'Història de Victòria, el Museu d'Història Natural de Victòria, i el Mercat Sir Selwyn Selwyn-Clarke. Posseïx també l'estat nacional, un Institut de Tecnologia, mentres que el port se situa en l'est de la ciutat, a on la peixca de tonyina, i el enllandat són una gran indústria local.

L'aeroport Internacional de Seychelles, en els voltants de la ciutat, fon completat en l'any 1971.

Un important pont en Victòria va ser destruït en el terremot de l'oceà Índic de 2004.

Història

Fa dos sigles i mig, l'illa de Mahé estava encara deshabitada.

En 1744, el navegant francés Lazare Picault va retornar a l'illa d'Abondance, que es convertiria en Mahé, i va ancorar el seu barco Elisabeth en una baïa gran, tranquila i segura a la que va nomenar Port-Royal. La fragata francesa Li Cerf va aplegar a Port-Royal l'1 de novembre de 1756 durant la Guerra dels Sèt Anys. [3] A bordo anava el cap de l'expedició francesa Corneille Nicholas Morphey, que va prendre l'illa colocant una pedra de possessió en Mahé. És el monument més antic de les Seychelles i actualment pot vore's en el Museu Nacional d'Història. [4][5]

El lloc va mantindre este nom fins a 1778, quan va passar a nomenar-se "Établissement du Roy". La ciutat es nomenà aixina fins a 1841, quan els britànics la varen rebatejar com Victòria, en honor a la Reina Victòria.

Economia

Turisme és un sector important de l'economia. Les principals exportacions de Victòria són la vainilla, els cocos, l'oli de coco, el peix i el guano.

Educació

El campus Mont Fleuri de l'Universitat de Seychelles està en Victoria.​ L'Universitat de Seychelles (UniSey) escomençà a a impartir classes als seus primers alumnes en 2009. L'universitat conta en dos campus, Anse Royale i Mont Fleuri. Est últim alberga el Centre d'Excelència en Tecnologies de l'Informació i la Comunicació de l'Índia i Seychelles. L'Universitat de Seychelles ha creat tres instituts d'investigació que colaboren estretament en les facultats per a promoure les activitats d'investigació i establir vínculs en organisacions d'interessos similars. A través de l'investigació, l'universitat pretén proporcionar al govern senyes que li ajuden a prendre decisions informades que beneficien al país.

Cultura

Torre del rellonge de Victòria.

Entre les atraccions de la ciutat es troben una torre del rellonge que seguix el model del Little Ben de Londres, el palau de justícia, els Jardins Botànics, el Museu Nacional d'Història, el Museu d'Història Natural i el Sir Selwyn Selwyn-Clarke. Market. El mercat Victòria i els mercats de peix i frutes de colors vius és el punt d'interés local per als seichellans.

Llocs de cult

Hi ha dos catedrals en Victòria, Catedral de l'Immaculada Concepció (catòlica romana) i Catedral de Sant Pablo (Anglicana). També hi ha iglésies baptistes i pentecostals,​ mesquites i temples hindús.

Referències

  1. Govern de Seichelles. . National Statistics Bureau, Seychelles (web).. Consultat el 30 de juny de 2015.
  2. https://web.archive.org/web/20050802232804/http://earth-info.nga.mil/gns/html/cntry_files.html
  3. Roman Adrian Cybriwsky, Capital Cities around the World: An Encyclopedia of Geography, History, and Culture, ABC-CLIO, USA, 2013, p. 321.
  4. Musée National de l’Histoire
  5. https://www.theguardian.com/world/2010/feb/12/seychelles-museum-history-africa The Guardian, 12 février 2010].

Enllaços externs

Commons


 
Capitals d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Alger    L'Aaiún    El Caire    Khartum    Nouakchott    Rabat    Trípoli    Tunis
Àfrica Occidental : Abuja    Accra    Bamako    Banjul    Bissau    Brazzaville    Conakry    Dakar    Freetown    Libreville    Lomé    Malabo    Monròvia    Niamey    Porto Novo    Praia    Sant Tomé    Ouagadougou    Yamoussoukro    Yaundé
Àfrica Central : Bangui    Gitega    Kigali    Kinshasa    N'Djamena
Àfrica Oriental : Addis Abeba    Asmara    Dodoma    Jibuti    Juba    Kampala    Mogadiscio    Nairobi    Victòria
Àfrica Austral : Antananarivo    Ciutat del Cap    Gaborone    Harare    Lilongwe    Luanda    Lusaka    Maputo    Maseru   Mbabane    Moroni    Port Louis    Windhoek