Ouagadougou

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 16:54 22 nov 2022 per Alacanti (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Uagadugú'''<*ref>{{Cita @web |*url=@http://lema.rae.es/dpd/?*key=*Uagadugú |títul=*Uagadugú |*fechaacceso=22 d'agost de 2010 |autor=Real Acadèmia Espany…»)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Uagadugú<*ref>Plantilla:Cita @web (del francés *Ouagadougou) (*Mossi:[ˈ*waɡᵊdᵊɡᵊ]) és la capital i principal ciutat de Burkina Faso, i el centre administratiu, de comunicacions, cultural i econòmic de la nació, junt en la ciutat de *Foyimbobué. També és la ciutat més gran del país, en una població de 2,453,496 habitants (cens de 2019).<*ref *name="Sense-nom-p2es-1"/> Moltes voltes la població local es referix a ella com *Ouaga.

La seua economia es basa en l'indústria textil (cotó i tapissos), oli*ra, *jabonera i en l'artesania. És sèu de la Universitat de *Uagadugú. Està comunicada en el port de Abidjan en Costa d'Ivori per ferrocarril i per carretera en *Niamey, Níger. És servida ademés pel Aeroport de *Uagadugú.

Uagadugú és la sèu de la Unió Econòmica i Monetària de l'Àfrica Occidental o *UEMOA, l'organisació dels huit països que compartixen el franc *CFA com a moneda, una unió econòmica més o menys del model europeu. Aixina mateix, la secretaria eixecutiva del *CILSS (Comité *inter-*États de *lutte *contre la *sécheresse *au *Sahel) té la seua sèu en *Uagadugú. Algunes atraccions en la ciutat inclouen el Museu Nacional de Burkina Faso, el Palau More-*Naba (sèu de la cerimònia de Moro-*Naba), el Museu Nacional de la Música, i varis mercats de #artesania.

Història

La data exacta de la fundació de *Uagadugú es desconeix. Segons les fonts, la ciutat va ser fundada en el sigle XI per *Nyonyonsé baixe el nom *Kombemtinga («ciutat del guerrer»).4​ En 1441 es va convertir en capital de l'imperi *Mossi durant el regnat de *Naba *Niandéfo. Com a conseqüència, la ciutat va créixer significativament.5​ Inicialment es va mantindre ininterrompudament com a sèu del govern fins a 1691; no obstant, l'estil de vida nómada dels *Mossi no era adequat per a crear una infraestructura urbana, per #lo que la ciutat va conservar el seu caràcter rural.6​

En 1887 Louis-*Gustave *Binger va estimar la població dels sèt llogarets existents i unides principalment per l'islam i les seues creències autòctones, en no més de 5000 habitants; la majoria de les cases eren construccions senzilles de fanc.7​ *Kombemtinga, rebatejada *Uagadugú, es va convertir en capital seguint la conquista de la zona per part dels francesos en 1896. L'estat va ser agrupat junt en atres tres en la colónia francesa de l'Alt *Volta (*Haute *Volta en francés). En 1919, el governador francés *Édouard *Hesling va començar en la transformació del llogaret. Durant les quatre estacions seques de 1920 i 1923 es varen crear amplis carrers, edificis públics, es va construir el palau del governador, escoles i hospitals.8​La ciutat va perdre la seua importància durant els anys de la divisió del territori (1932-1947).

Els francesos varen construir els nous barris en moderns edificis de dos plantes. Des de l'arribada del ferrocarril en 1954 fins a l'independència (1960), la població de la ciutat es va duplicar, passant de 30 000 a més de 60 000 habitants. *Uagadugú va ser la sèu del governador colonial francés i la capital de la colónia, que 1960 es va convertir en capital de l'independent República de l'Alt *Volta, que va canviar el seu nom pel de Burkina Faso en Thomas *Sankara en 1984.

A finals del més d'agost i setembre de 2009 les fortes pluges varen inundar la ciutat, durant el qual va haver decenes de morts i ferits. També va haver danys significatius als edificis.

Enllaços externs

Commons


 
Capitals d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Alger    L'Aaiún    El Caire    Khartum    Nouakchott    Rabat    Trípoli    Tunis
Àfrica Occidental : Abuja    Accra    Bamako    Banjul    Bissau    Brazzaville    Conakry    Dakar    Freetown    Libreville    Lomé    Malabo    Monròvia    Niamey    Porto Novo    Praia    Sant Tomé    Ouagadougou    Yamoussoukro    Yaundé
Àfrica Central : Bangui    Gitega    Kigali    Kinshasa    N'Djamena
Àfrica Oriental : Addis Abeba    Asmara    Dodoma    Jibuti    Juba    Kampala    Mogadiscio    Nairobi    Victòria
Àfrica Austral : Antananarivo    Ciutat del Cap    Gaborone    Harare    Lilongwe    Luanda    Lusaka    Maputo    Maseru   Mbabane    Moroni    Port Louis    Windhoek