25 d'Abril (data)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Placa en Xàtiva dedicada als Maulets per la seua defensa de la ciutat en l'any 1707.
Monument en Valencia dedicat als Maulets, per la seua defensa de les llibertats dels valencians.

El 25 d'abril, es commemora en la Comunitat Valenciana la derrota de la Batalla d'Almansa el 25 d'abril de l'any 1707, i es considera un dia de commemoració de les llibertats perdudes del poble valencià i de mobilisació del nacionalisme valencià. Encara en l'actualitat perdura el dit valencià Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança, rememorant esta derrota historica.

Història i antecedents

Artícul principal → Batalla d'Almansa.

Dins el marc de la Guerra de Successió en la corona espanyola, la desfeta d'Almansa significà la fi de la derrota del bando austriacista, entre ells els Maulets i això comportarà que Castella ocupe el Regne de Valéncia per dret de conquista, i aixina este pergué tots els seus furs concedits historicament i li són imposts els Decrets de Nova Planta.

La consideració del 25 d'abril com a Dia de Dol Nacional naix d'una campanya del partit Acció Nacionalista Valenciana en l'any 1934. Antoni Senent Micó, president d'ANV, presentà aquell any una instància a l'Ajuntament de Valéncia perqué considerara aquella data com a Dia de Dol, i en conseqüència, fera onejar la Real Senyera a mija asta en tots els edificis municipals. L'instància fon ben rebuda per l'Ajuntament, que va posar la Senyera en els edificis a on encara no onejava, i va fer onejar-les a mija asta el dia indicat. Aquella iniciativa fon un èxit, quallant entre totes les entitats valencianistes que a l'any vinent ya es sumaren a la commemoració. Entre les activitats que ANV realisava el 25 d'abril, trobem misses i recitals poètics.

Orige

El 25 d'abril és per tant una data de dol i reivindicativa per al valencianisme, que realisa anualment homenages i actes reivindicatius per recordar esta data històrica.

Per atra banda, oficialment, en este dia es celebra el dia de les Corts Valencianes, com a motiu i recort del nostre autogovern.

Vore també

Bibliografia

  • Agustí Colomer Ferràndiz Temps d'acció, Acció Nacionalista Valenciana (1933-1936). Editorial Denes, 2007.