Andalusia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Andalusia

Andalucía

Comunitat autònoma de Espanya
Bandera de
Bandera
Escut de
Escut
 
Situació de

Andalusia en Espanya
Capital Sevilla
Entitat
 • País
Comunitat autònoma
Erro al crear miniatura: Falta archiu
Subdivisions Províncies
Població
 • Total
 • Densitat
Lloc 1.º
8.285.692 hab. hab. (2008)
Gentilici Andalús, andalusa

Andaluz, andaluza

ISO 3166-2 AN
Consideració Nacionalitat
Festa oficial 28 de Febrer (Dia d'Andalusia)
Lloc web oficial

Andalusia (en castellà: Andalucía) és una comunitat autònoma d'Espanya situada al sur de la Península Ibèrica i formada per les províncies de Jaén, Córdova, Sevilla, Huelva, Cadis, Màlaga, Granada i Almeria.

Toponímia[editar | editar còdic]

L'orige de la paraula "Andalusia" encara és controvertit. Prové, del terme "Al-Àndalus", que es referia a la península Ibèrica musulmana -al començament, tota la península llevat dels chicotets enclavaments cristians independents del nort) des de l'any 711 fin a l'any 1492. Durant la Reconquista cristiana, este nom designà exclusivament el sur peninsular, i se convertí, com a denominació castellanisada, en el terme per referir-se al darrer territori a ser reconquerit. La primera hipòtesis sobre l'orige de la paraula sorgix que "Al-Àndalus" és frut de l'evolució d'"Atlas" cap a "Antalas"- "Andalas" - "Ándalus", aixina sugerint que prové del terme mític de l'"Atlàntida" atés el desenroll de la civilisació de Tartessos. Una atra hipòtesis sugerix que "Al-Àndalus" prové de la degeneració llingüística de "Landahlauts", nom germànic del sur d'Hispània durant el temps dels visigots, la pronunciació de la qual era "lándalos".Este terme provindria de "landa", "terra" i "hlauts","sorteig". Segons esta hipòtesis, els àraps varen afegir l'artícul àrap al-.

Comunitats autònomes d'Espanya · 750px-Flag of Spain svg.png
Galícia · Principat d'Astúries · Cantàbria · País Vasc · Navarra · Aragó · Catalunya · Comunitat Valenciana · Regió de Múrcia · Andalusia · Castella-La Mancha · Extremadura · Comunitat de Madrit · Castella i Lleó · La Rioja · Illes Balears · Illes Canàries · Ceuta · Melilla