Arròs a la cubana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Arròs a la cubana

L'arròs a la cubana és un plat de la cuina espanyola. Es tracta d'un plat compost per arròs blanc molejat, ou fregit i banana fregida en salsa de tomata.

Història[editar | editar còdic]

És un plat que va tindre el seu orige en la Cuba Colonial en incloure una banana fregida entre els seus ingredients. Precisament és conegut en Filipines durant el periodo colonial espanyol. És un plat molt popular que se sol servir calent en restaurants espanyols com un primer plat. És possible que l'orige del plat haja segut una de les variants d'arròs conegudes procedent de la cuina caribenya que es va modificar i va establir en la península. No es descarta per alguns autors que naixquera de plats d'arròs en incloure l'ou fregit durant la Cuba Colonial.

Ingredients[editar | editar còdic]

Elaboració[editar | editar còdic]

Bollim l'arròs en una caçola, una volta bollit es passa per un colador en aigua per a que estiga solt. L'arròs se deixa escórrer en el colador. En una paelleta calfem l'oli i sofregim un poc de ceba i li afegim l'arròs menejant-lo, donant-li un color rostit. Traurem l'arròs i el molejarem en un bol chicotet, got o tassa per a que quede a modo de timbal per a servir-lo al plat. Fregim la salsa de tomata. Fregim els ous. Li afegim la salsa de tomata calenta i damunt l'ou fregit.

Observacions[editar | editar còdic]

El plat està compost d'arròs blanc bollit en tomata acompanyada d'ou fregit i dos tallades de banana fregida que li donen un contrast de dolç/salat. Sol amprar-se en la seua preparació el típic arròs espanyol de gra redó. És un plat que se sol servir calent. Existixen variants del plat en les que se sol servir en ous regirats en lloc d'ou fregit. Existixen versions en les que no s'inclou una banana, i en el seu lloc es posa una llonganiça tipo Frankfurt (i en ocasions cansalada).