Caixa

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Caja con film.jpg
Per a atres usos d'este terme vore Caixa (desambiguació).
Umzugskarton.jpg
Caixa de fusta

Una caixa és un recipient, de diferents tamanys ,generalment en forma de prisma rectangular, en una obertura que es cobrix en una tapa, que pot estar vinculada a la mateixa, la seua funció principal està associada en transportar, contindre o agrupar elements.

Definició

Encara que una caixa es descriu genèricament com un recipient en tapa, hui en dia l'us de la paraula s'ha estés també a recipients descoberts i alguns embalages. Una caixa servix per a contindre, guardar i conservar objectes i, si parlem de mercaderies, per a agrupar, protegir, almagasenar, transportar i, en ocasions, expondre la mercaderia en el lloc de venda.

Materials

El material de fabricació de la caixa pot determinar la forma de la seua utilisació aixina com els artículs a contindre:

 • una caixa de fusta sol reservar-se per a productes en connotacions de calitat com a purs o botelles de vi d'alta gama. També s'utilisa per a productes hortofrutícoles o com a protecció de mercaderies fràgils i pesades: motors, chicotets vehículs, maquinària, etc.
 • la caixa de plàstic troba el seu principal consumidor en el mercat agrícola
 • la caixa de plàstic conductiu protegix el seu contingut de la Descàrrega electrostàtica
 • les caixes en film són unes caixes de plàstic que estan compostes d'un material altament resistent en resina K, *poliesterol o *polopropileno entre uns atres, en un film elàstic d'alta calitat. L'elasticitat d'este film, li permet adoptar distintes formes, per lo que cada disseny pot ser reutilisable en el mateix o en diferents productes.
 • la caixa de plàstic série “odette” és una caixa normalisada i d'us generalisat en l'indústria del automòvil
 • la caixa de cartó ondulat és l'embalage més habitual per al transport de mercaderies
 • el cartonet s'utilisa com envàs primari en forma de estoig o caixa de menudes dimensions per a diferents sectors: perfumeria, alimentació, tabac, joguets, detergents, etc.
 • la caixa metàlica proyecta característiques de calitat i protecció als objectes que conté destinant-se a mercats elitistes i exclusius: delicatesen, dietètica, joyeria, etc.
 • en l'indústria pesada s'utilisa generalment caixes metàliques de gran volum.

Estructures

Les caixes poden adoptar diverses estructures en funció del seu destí. Les més habituals són:

 • Caixa de solapes, També denominada caixa plegable, és un embalage de quatre cares laterals que es tanca tant en la part superior com a inferior per mig de quatre solapes. Ademés, posseïx una gran versatilitat i alta resistència al apilament de caixes. La fabricació d'este tipo de caixes es basa en l'us d'una sola peça de cartó que s'unix per mig de sistemes de grapat o encolat.
 • Caixa en tapa, és una caixa que porta una coberta incorporada en la seua pròpia estructura
 • Caixa de tapa i fondo, és un embalage compost per dos peces independents: una font en la que s'introduïx el producte i una tapa que la cobrix
 • Caixa dispensaora de líquits, és una caixa que conté una bossa estanca i una aixeta per a abocar begudes o atres productes líquits.

Enllaços externs

Commons