Charles Henri Dupuy de Lôme

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Stanislas Charles Henri Dupuy de Lôme (1817-1885)

Stanislas Charles Henri Dupuy de Lôme (15 d'octubre de 1816 - 1 de febrer de 1885) fon un arquitecte naval francés, fill d'un oficial naval, naixcut en Ploemer, prop de Lorient en Bretanya. Fon educat en l'Escola Politécnica, i sa activitat principal tingué lloc entre els anys 1840 i 1870.

Al terminar la seua formació professional, viajà a Anglaterra al voltant de l'any 1842, a on continuà estudis de construcció de barcos en casc d'acer i navegació a vapor. Escrigué un ensaig, posteriorment publicat baix el títul de "Mémoire sur la Construction des Batiments en Fer" (Memòria sobre la construcció de barcos de ferro).

Primer barco a vapor

Henri Dupuy de Lôme viví en el 374 de la Rue Saint-Honoré en Paris, des de l'any 1857 fins a la seua mort en l'any 1885 (detall de sa placa conmemorativa a la dreta).

A la seua tornada de Anglaterra, Dupuy de Lôme començà a treballar en l'arsenal de Toulon. En eixa época, les úniques naus a vapor estaven propulsades per rodes de paletes, i havia gran oposició a l'introducció de tal propulsió en els barcos de guerra. Les rodes de paleta se veïen com poc apropiades per als grans barcos de guerra, i no existia confiança en les hèlices; la majoria dels oficials, tant en Anglaterra com en França, s'oponien a abandonar la propulsió a vela.

Dupuy de Lôme estudià cuidadosament els detalls del SS Great Britain, que havia observat en construcció en Bristol, i quedà convençut que un sistema de propulsió a vapor podria usar-se en els barcos de guerra. Se dedicà a perfeccionar l'idea, i en 1845 escrigué un informe al Ministeri de Marina francés sugerint la construcció d'una fragata a hèliç, en casc d'acer, i protegida per una armadura formada per varis espessors de planches d'eixe material. Este informe establirà clarament l'idea d'un barco de guerra clàssic, si be el primer prototip no se construiria fins a varis anys despuix.

Napoleón (1850), primer barco de guerra propulsat a vapor, dissenyat per Dupuy de Lôme.

Dupuy de Lôme no estigué a soles en esta intenció de canvis radicals en la construcció i propulsió de barcos. Els seus colegues alvançaven en la mateixa llínea d'idees, i en Anglaterra començaren les conversions de barcos de vela a vapor. Esta acció dels britànics mogué als francesos a iniciar també la conversió de les seues naus de guerra a barcos auxiliars propulsats per vapor.

Dupuy de Lôme continuà investigant, i en l'any 1847 fon premiat en el encàrrec de dissenyar Le Napoléon, que seria el primer barco de guerra a vapor impulsat per hèliç mai construït. El barco tenia 73 metros d'eslora, 16,70 metros de mànega i un desplaçament de 5.000 t, en dos cobertes armades. Aplegava una velocitat de 14 nucs. Durant la guerra de Crimea la seua eficàcia cridà molt l'atenció, i de seguida moltes armades del món començaren a copiar l'idea.

Referències