Electricitat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

En física, l'electricitat és un terme genèric que engloba tot un conjunt de fenòmens que són la manifestació de la presència d'un moviment de càrregues elèctriques. Podem aplicar el terme electricitat a fenòmens prou coneguts com al llamp o l'electricitat estàtica pero també a atres com el camp electromagnètic o l'inducció electromagnètica. La paraula també servix per a designar la branca de la física que estudia els fenòmens elèctric i les seues aplicacions.

L'electricitat va ser estudiada des de l'antiguetat pero no va començar a ser compresa fins els sigles XVII i XVIII. Va ser a finals del sigle XIX quan l'ingenieria elèctrica va conseguir utilisar l'electricitat en aplicacions industrials i residencials. Nikola Tesla i Thomas Edison varen jugar un paper líder en l'expansió i el desenroll de la utilisació de l'electricitat, els seus treballs varen permetre l'adveniment de la segona revolució industrial. Hui dia l'energia elèctrica està omnipresent en la vida quotidiana dels països desenrollats: a partir de diferents fonts d'energia (hidràulica, tèrmica, nuclear), l'electricitat produïda s'utilisa en les llars i en l'indústria.

En el llenguage general podem utilisar el terme electricitat per designar un cert número de fenòmens, pero és massa ambigu per a ser utilisat en els diferents àmbits científics i és substituït per un seguit de conceptes més precisos: